Ο Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξη του στους New York Times, δήλωσε ότι «δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη όταν είσαι μόνος σου» προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού «είδαμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος», καθώς «οι Ευρωπαίοι εταίροι και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί»!

Σε άλλη συνέντευξη, στο Channel 4 News, αναφερόμενος και πάλι στη διαπραγμάτευση, έκανε μια σημαντική παραδοχή λέγοντας ότι «νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή».

Η κυβέρνηση, τη Δευτέρα το βράδυ, εισήγαγε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα». Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της, δεν υπήρχε λόγος συνεννόησης μες τους εταίρους καθώς περιλάμβανε μέτρα τα οποία δεν ενέπιπταν στα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο.

Χθες, μετά την αντίδραση του «κουαρτέτου» που –σύμφωνα με πληροφορίες περιελάμβανε την απειλή ότι δεν θα εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ  και ότι δεν θα ξεκινήσει καν η συζήτηση στο EuroWorking Group (!) η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παγώσει το νομοσχέδιο και να μεταθέσει χρονικά τη συζήτησή του με την κανονική διαδικασία (δηλαδή όχι ως επείγον) για να μην υπάρχει έδαφος για αμφισβητήσεις- σημειώνεται ότι οι εταίροι το θεώρησαν μονομερή ενέργεια.

Με μια σκληρή ανακοίνωση η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την εξέλιξη:

«Με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει το προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». 

Την ίδια ώρα ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας έριχναν καρφιά το ένα στο άλλο, για την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε με καζάνι που βράζει, μιας και οι βουλευτές θα πάνε τις γιορτές, στις εκλογικές τους περιφέρειες, «αφοπλισμένοι» από τα επιχειρήματα που τους έδινε το παράλληλο πρόγραμμα. 

Υπάρχουν όμως και κυβερνητικά στελέχη που –στις ιδιωτικές τους συνομιλίες- δέχονται ότι και οι δανειστές έχουν τα δίκια τους διαπιστώνοντας με πικρία ότι «ουδέν εδιδάχθημεν» μετά από σχεδόν 12 μήνες διακυβέρνησης και πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στο 3οΜνημόνιο. 

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην κατάλαβε τι είπε ο Πρωθυπουργός στους New YorkTimes και στο Channel 4… Εκτός και αν ο Αλέξης Τσίπρας είπε πράγματα που δεν τα εννοούσε…