του Τάσου Τσιφόρου 

Καθώς ο χρόνος για το άνοιγμα της κάλπης της Κυριακής τρέχει πλέον αντίστροφα, ο πόλεμος μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία κλιμακώνεται ενώ οι δημοσκοπήσεις φέρνουν, ανάλογα με την πηγή, και τους τρεις, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Απόστολο Τζιτζικώστα και Κυριάκο Μητσοτάκη να μπαίνουν στο δεύτερο γύρο διεκδίκησης της γαλάζιας Προεδρίας. Με την κυβέρνηση να δέχεται απανωτά πλήγματα, με κορυφαίο την άρον – άρον αναδίπλωσή της στο ζήτημα του “παράλληλου προγράμματος”, και τον κ. Τσίπρα να καλείται να διαχειριστεί την οικονομική, προσφυγική και κοινωνική κρίση παράλληλα με τις εντάσεις στο κόμμα του, το γαλάζιο κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει. 

Η τελική ευθεία της γαλάζιας εκλογικής αναμέτρησης δεν θυμίζει σε τίποτε το αντίστοιχο φινάλε, πριν την 22α Νοεμβρίου. Πλέον ο πόλεμος είναι ολοκληρωτικός και όλα τα μέτωπα ανοικτά. Αφορούν δε όχι μόνον τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων και το πολιτικό τους στίγμα αλλά αν το κόμμα θα πρέπει να είναι κεντροδεξιό, δεξιό ή φιλελεύθερο, τί θα πρέπει να πράξει έναντι της περίφημης «συνεννόησης» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και, φυσικά, τις εσωτερικές ισορροπίες μεταξύ των κέντρων εξουσίας την επομένη. 

Και οι τέσσερις διεκδικητές αναμένεται να συνεχίσουν την προσπάθειά τους μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου ενώ οργανωτικά δεν θα σταματήσουν μέχρι και να κλείσουν οι κάλπες στις 19:00 το βράδυ της Κυριακής καθώς στόχος είναι να κινητοποιηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποστηρικτών. 

Τα ονόματα των δύο πρώην Πρωθυπουργών του κόμματος βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων και δημόσιων παρεμβάσεων, με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη να επικαλείται σε δημόσιες δηλώσεις του τη στήριξη του κ. Καραμανλή, τους άλλους τρεις να την αμφισβητούν, τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να μην διστάζει να βάλλει κατά του καραμανλικού στρατοπέδου και του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και τους Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη (σ.σ. δήλωσε χθες πως αν ο Αντ. Σαμαράς στήριζε κάποιον υποψήφιο, τότε θα ήταν ο Γεωργιάδης) να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί φλερτ μεταξύ καραμανλικών και Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να δημιουργήσουν αντισυσπείρωση στους γαλάζιους περί τον Ευ. Μεϊμαράκη. 

Εν μέσω πολεμικού κλίματος, η ανησυχία για τη δυνατότητα του κόμματος να ξαναβρεί μία σχετική ηρεμία και συνθήκες ενότητας μεγαλώνει. Οι περισσότεροι, δε, τείνουν να καταλήξουν στην εκτίμηση ότι, αν όχι άμεσα αλλά σε δεύτερο χρόνο, οι ηττημένοι της εκλογικής διαδικασίας θα δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός των ορίων της σημερινής Ν.Δ. Η ήδη σκληρή αντιπαράθεση μπορεί να βγει εκτός ορίων για δύο εξαιρετικά πιθανούς λόγους: ο πρώτος είναι το ενδεχόμενο μίας οριακής εκλογής ή νίκης ενός υποψηφίου έναντι άλλου, κάτι που αυτόματα θα πυροδοτήσει ενστάσεις και αντιδράσεις. Ο δεύτερος είναι πως, σε κάθε περίπτωση, ο δεύτερος γύρος της εκλογής τοποθετείται στις 10 Ιανουαρίου, μετά από τρεις δηλαδή εβδομάδες, χρόνος επαρκής προκειμένου οι δύο διεκδικητές να φτάσουν στο νήμα όχι ως μέλη του ίδιου κόμματος αλλά ως ορκισμένοι εχθροί.