current views are: 10

18 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση06:44

Hot spots και Frontex στη συνάντηση Μέρκελ- Τσίπρα

Τα hot spots στην ηπειρωτική χώρα βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δημοσίευση 06:44’

Τα hot spots στην ηπειρωτική χώρα βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα hot spots στην ηπειρωτική χώρα βρέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και το ζήτημα της Frontex και ο νέος ενισχυμένος ρόλος της που προτείνεται από την ΕΕ.

Σύμφωνα με κύκλους του πρωθυπουργού η καγκελάριος Μέρκελ ενημερώθηκε από τον ίδιο για την πρόοδο των εργασιών στα Κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών [relocation camp] που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Σχετικά με τη Frontex επισημαίνουν ότι έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια.

Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.

Ταυτόχρονα όπως τονίζουν συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία, λένε, εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας -Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Αργότερα ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

 


σχετικα αρθρα