της Άρτεμις Παραδείσου  

Πολλοί απόρησαν με την απαίτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή για την πορεία του χρέους από το 2001 μέχρι σήμερα. Από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι και το 3ο Μνημόνιο. Για τη Φώφη Γεννηματά είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο να εκκαθαρίσει τους λογαριασμούς με το παρελθόν.

  • Με τον Κώστα Σημίτη και την «κληρονομιά» των μεγάλων έργων και των Ολυμπιακών Αγώνων
  • Τον Κώστα Καραμανλή, στον οποίο οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ εντοπίζουν το πρόβλημα διόγκωσης του χρέους
  • Τον Γιώργο Παπανδρέου και το ανέμελο «λεφτά υπάρχουν»
  • Τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το success story της συγκυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά
  • Και τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια.

Όντας βαριά «πληγωμένο» από την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου το ΠΑΣΟΚ επείγεται να πάρει πίσω κάτι από το χαμένο του ηθικό πλεονέκτημα. Ή, έστω, να ξαναμοιράσει την τράπουλα των ευθυνών για την κρίση χρέους που συνταράσσει της χώρα.

Δίπλα στα περίφημο swap Σημίτη οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ θέλουν να βάλουν τα 120 δισ. ευρώ που δανείστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή. Απέναντι στα cds του Αντρίκου, όπως έμειναν στη συλλογική μνήμη, την απώλεια 35 δισ. ευρώ από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Όλα και για όλους στο φως» είπε η Φώφη Γεννηματά και το εννοεί, στο βαθμό που πραγματικά ελπίζει ότι μπορεί να έχει κάποιο μέλλον το εγχείρημα που ξεκίνησε με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα.