Είναι «δεδομένο» ότι υπάρχει συνεννόηση με τους δανειστές για θέματα που άπτονται του δημοσιονομικού κόστους, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, σχολιάζοντας την αναδίπλωση της κυβέρνησης με την απόσυρση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά θα βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους θεσμούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταθάκης δήλωσε:

Νομίζω ότι θα διευκρινιστούν τα θέματα και νομίζω ότι θα προχωρήσει κανονικά. 

«Το παράλληλο πρόγραμμα περιέχει διατάξεις που πρέπει να προχωρήσουν για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων», σημείωσε και επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι η συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα δεν «πάγωσε» αλλά απλώς θα προχωρήσει με την κανονική διαδικασία, κι όχι με τη ταχύτερη διαδικασία του επείγοντος.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως η χώρα μας «έχει υπογράψει μία πολύ συγκεκριμένη συμφωνία» με τους θεσμούς και τηρεί τις δεσμεύσεις της με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει μία ισορροπία 80% παράλληλο πρόγραμμα και 20% Μνημόνιο, ο κ. Σταθάκης είπε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόταν στη διετία που θα αρχίσει μετά τον Φεβρουάριο, καθώς τότε θα έχει υλοποιηθεί το 70% του προγράμματος στήριξης και θα απομένουν μία περίοδος με λιγότερες δεσμεύσεις.

Σχετικά με την επικείμενη δύσκολη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα «καταφέρει» μία «ισορροπημένη και δίκαιη λύση» για το ασφαλιστικό, και θα προστατεύσει πλήρως τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας από πώληση σε ταμεία.

Ερωτηθείς πάντως αν οι πιστωτές δέχονται την πλήρη εξαίρεση των στεγαστικών α’ κατοικίας, ο υπουργός Οικονομίας είπε απλώς πως «θα το συζητήσουμε» μαζί τους, αλλά επισήμανε πως «σε κάθε κύκλο διαπραγμάτευσης έχουμε πετύχει πολλά πράγματα».