Δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «την προστασία των εθνικών συνόρων», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico ο επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίτσε Λετζέρι.

Ωστόσο, ο ιταλός αξιωματούχος αναρωτιέται τι είδους κυριαρχία έχουν αυτή τη στιγμή τα κράτη, όταν καταφθάνουν στα σύνορά τους περίπου 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες την εβδομάδα, «τους οποίους ούτε να εμποδίσουν μπορούν, ούτε να ελέγξουν» όπως δηλώσει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνει ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξηγώντας περαιτέρω ότι ο νέος φορέας θα κάνει αρχικά συστάσεις, στη βάση «ανάλυσης κινδύνου», προς τα κράτη μέλη, ως προς τους συνοριακούς ελέγχους, και μόνο στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί, θα μπορεί η Επιτροπή να παρέμβει. Προσθέτει επίσης ότι «όλοι δεσμευόμαστε από τις συνθήκες».

Στη συνέχεια ο Λετζέρι εκφράζει την πεποίθηση ότι, παρά τις αντιδράσεις, το σχέδιο θα προχωρήσει, ενώ τονίζει ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφασίσουν αν επιθυμούν τη διάσωση του χώρου Σέγκεν ή αν προτιμούν να μείνει η ΕΕ στη μέση της διαδρομής. Συγκρίνει μάλιστα την τρέχουσα συζήτηση για τη Σέγκεν με αυτή για το ευρώ, σημειώνοντας ότι όπως δεν μπορεί να υπάρξει εν μέρει ενιαίο νόμισμα, κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορεί να υπάρξει και εν μέρει ελεύθερη μετακίνηση.