current views are: 6

18 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:19

H καραμπόλα των κυβερνητικών λαθών που κατέληξε σε θεαματικό… αυτογκόλ

Με… γκολ από τα αποδυτήρια ξεκίνησε η χθεσινή ημέρα για την κυβέρνηση, σε ένα θέμα στο οποίο είχε επενδύσει πολλά: το παράλληλο πρόγραμμα. 

Δημοσίευση 12:19’

Με… γκολ από τα αποδυτήρια ξεκίνησε η χθεσινή ημέρα για την κυβέρνηση, σε ένα θέμα στο οποίο είχε επενδύσει πολλά: το παράλληλο πρόγραμμα. 

της Άρτεμις Παραδείσου

Με… γκολ από τα αποδυτήρια ξεκίνησε η χθεσινή ημέρα για την κυβέρνηση, σε ένα θέμα στο οποίο είχε επενδύσει πολλά: το παράλληλο πρόγραμμα. 

Η αγωνία της να βρει ένα αντίβαρο ικανό στον τελευταίο γύρο μέτρων και μάλιστα εδώ και τώρα, ήταν εμφανής: οι βουλευτές της πλειοψηφίας δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο συν τοις άλλοις, οπότε το παράλληλο πρόγραμμα ήταν απλά μια αναγκαιότητα. 

Το πώς φτάσαμε ως εδώ είναι γνωστό. Ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Μ. Καλογήρου συνέλεξε διάφορες διατάξεις, από διαφορετικά Υπουργεία, με θετικό πρόσημο για την κοινωνία και τις έκανε… πολυνομοσχέδιο. 

Κάπου εκεί όμως άρχισαν τα προβλήματα. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθυστερούσε (σκοπίμως;) να κοστολογήσει τα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση βιαζόταν να καταθέσει το νομοσχέδιο, με στόχο να γίνει νόμος του κράτους πριν τη Χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα της Βουλής.

Ένα εν μέρει μη κοστολογημένο νομοσχέδιο λοιπόν, σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει αυξήσεις σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και ενώ η καχυποψία των θεσμών (και κυρίως του Β. Σόιμπλε) για ναρκοθέτηση του προγράμματος κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει.
Το κακό δεν αργούσε να γίνει, και κάπως έτσι άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ότι το Euro Working Group απειλούσε με πάγωμα της υποδόσης αν η κυβέρνηση δεν έπαιρνε πίσω το νομοσχέδιο. Στη συνέχεια βέβαια, κυβερνητικοί κύκλοι διέρρεαν ότι η αντίδραση των δανειστών δεν ήταν τόσο οξεία, όσο παρουσιάστηκε.

«Το μόνο που ζήτησαν, ήταν περισσότερο χρόνο», απαντούσαν συνεργάτες του Α. Τσίπρα, ως εκ τούτου και προκρίθηκε η ιδέα της χρονικής μετάθεσης συζήτησης του νομοσχεδίου. Με ορθή κοινοβουλευτική διαδικασία αλλά και μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων συνομιλιών με τους θεσμούς. 

Εν μέσω όλων αυτών, η κυβέρνηση δεν απέφυγε τον… πειρασμό να επιτεθεί στην αντιπολίτευση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι για την ακρίβεια) για την αποχώρησή της από τη συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, επιρρίπτοντας μάλιστα την αποκλειστική ευθύνη της αναβολής στην αντιπολίτευση, η οποία με την κριτική της ότι το νομοσχέδιο εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό προκάλεσε ρίγη ανησυχίας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. 

Ενώ απάντησε και επί της ουσίας, ότι το κόστος των προτεινόμενων μέτρων δεν ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια, με κονδύλια που είχαν ήδη δεσμευτεί από το τρέχον έτος. Οι εντυπώσεις, παρόλ’ αυτά, έμειναν…


σχετικα αρθρα