Θετικά διακείμενη προς τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της φύλαξης συνόρων και ακτογραμμής εμφανίζεται η Γερμανία, προσθέτοντας ότι ''η Τουρκία είναι πρόθυμη να αναλάβει το μερίδιο των δράσεων που της αναλογεί.
 
Η γερμανική κυβέρνηση καλωσορίζει και στηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση της φύλαξης συνόρων και ακτογραμμής, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι προτάσεις και οι λεπτομέρειες πρέπει τώρα να συζητηθούν περαιτέρω. 
 
Η κυρία Βιρτς απέφυγε πάντως να σχολιάσει δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ σήμερα, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σύμφωνα με τις οποίες η 'Αγκυρα είναι πρόθυμη να κάνει στον τομέα της φύλαξης των συνόρων με την Ελλάδα «πράγματα τα οποία πριν από χρόνια ήταν αδιανόητα», όπως η συνεργασία της τουρκικής ακτοφυλακής με την ελληνική.

«Η Τουρκία είναι προφανώς πρόθυμη να αναλάβει το μερίδιο των δράσεων που της αναλογεί», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ και πρόσθεσε ότι εργαζόμαστε τώρα με σπουδή προκειμένου να καταστήσουμε λειτουργικά τα «Hotspots» στην Ελλάδα και στην Ιταλία, «ει δυνατόν ως τα Χριστούγεννα». Αυτό, όπως είπε, αποτελεί προϋπόθεση για την κατανομή των προσφύγων σε άλλες χώρες.