Θετική αποτίμηση της διήμερης συνόδου κορυφής έκανε μετά το τέλος της ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, ενώ ευχήθηκε το επόμενο έτος η ήπειρος να βρει ξανά τον προσανατολισμό και τις συντηρητικές της αξίες. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: 

Ήταν ένα διήμερο με θετικές αποφάσεις για τις θέσεις της χώρας μας. Η Ελλάδα, μέσα σε ενα δύσκολο πεδίο, σε αρνητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαίνει να υπερασπιζεται τοσο το δίκιο της όσο ομως και ευρύτερες πανανθρώπινες αξιες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχης.

Η χρονιά που φεύγει ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, μια χρονιά μεγάλων κρίσεων και αναταράξεων.

Σ' αυτες τις δύσκολες συνθήκες, τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, νομιζω οτι βάλαμε και εμεις καθοριστικά το μπόλι μας για τη μεγαλη αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη, για αλλαγή κατεύθυνσης.

Ελπίζω και εύχομαι αυτο το μπολι να καρποφορησει την επόμενη χρονιά. Τα επόμενα χρόνια, αλλά ιδιαίτερα ελπίζω η επόμενη χρόνια, μετα την προηγούμενη, που ηταν χρονιά κρίσεων και αναταράξεων, να είναι χρονιά ανατροπων και αλλαγων σε προοδευτικη και κοινωνικη κατεύθυνση, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί τον προσανατολισμο της και τις συντηρητικές της αξίες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα hot spots, η συνεργασία με την Frontex αλλά και οι δεσμεύσεις της Τουρκίας που δεν τηρούνται.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση «συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο.

Σ’ αυτήν την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την Ε.Ε., βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας - Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης την Άνγκελα Μέρκελ για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφυγών (relocation camps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα.

Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ως προς το θέμα της Frontex, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια.

Επισημάνθηκε ωστόσο, ότι  από την βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχονται». 

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ακόμη πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.