Δεν πέρασαν λίγες ώρες από την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος από την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ηχηρή παρέμβαση, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στο Μαξίμου. Η Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα κοινωνικό πρόγραμμα που «θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την επιτροπεία», ενώ στέλνει μήνυμα ότι το παράλληλο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πάση θυσία. 

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια καλεί σε απεργίες κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζει και από την άλλη η ίδια η κυβέρνησή τους εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές των δανειστών. Απόδειξη η άρον-άρον αναβολή της συζήτησης επί των «μέτρων ανακούφισης», μετά από το τελεσίγραφο των δανειστών ότι δεν θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. 

Με ανακοίνωσή της, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι «παρά τις προσπάθειες της τρόικας εσωτερικού να ανακόψει κάθε μέτρο κοινωνικής ανακούφισης και να καταργήσει τη λαϊκή κυριαρχία, σε σύμπνοια με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, τα μέτρα του παράλληλου προγράμματος θα ψηφιστούν». Η τελευταία αυτή φράση σχετικά με την ψήφιση των μέτρων εκλαμβάνεται από πολλούς και ως σήμα στην ίδια την κυβέρνηση, να μη σκεφτεί να καθυστερήσει το παράλληλο πρόγραμμα

Παράλληλα, παραδέχεται επιτροπεία σε βάρος της Ελλάδας και διαμηνύει ότι στηρίζει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση σε ασφαλιστικό και εργασίακά. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη συνέχιση της σκληρής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης στα ανοιχτά θέματα της σύμβασης (κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά) και της κατάρτισης και εφαρμογής ενός πλήρους, ταξικά μεροληπτικού προγράμματος, στο πλαίσιο του ταχύτερου δυνατού απεγκλωβισμού από την επιτροπεία, με τη στήριξη του ελληνικού λαού και τη δημιουργία ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 

Η κυβέρνηση χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Πρώτα εφαρμόζει γραμμή προς γραμμή τα μνημονιακά μέτρα και μετά το κόμμα υψώνει αντιμνημονιακά τείχη στην πολιτική που επιβάλλει το πρόγραμμα.  Διαφορετικά, πρόκειται απλώς για την έκφραση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης...