Για ένα πολιτικό μήνυμα με ανυπολόγιστη αξία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας αναφερόμενος στη συμφωνία παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport, από τη Θεσσαλονίκη όπου παρουσίασε το βασικό σχέδιο για το αεροδρόμιο Μακεδονία.

«Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί ένα πολιτικό μήνυμα με ανυπολόγιστη αξία» σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας και πρόσθεσε ότι ενώ η Ελλάδα πιέζεται και υπάρχουν αμφιβολίες αν θα καταφέρει να φύγει από την κρίση, η Fraport αποφάσισε να επενδύσει στη χώρα 1,2 δισ. ευρώ, συν 300 εκατ. στην επόμενη τετραετία, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική της χώρας και «απαντά σε όλες τις αμφιβολίες». 

Επισήμανε ότι η δεύτερη προσφορά απείχε μισό δισ. ευρώ από εκείνη της Fraport, ενώ υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο η εταιρεία θα καταβάλει ενοίκιο 23 εκατ. ευρώ για τα αεροδρόμια και θα επιστρέφει στο δημόσιο πολύ σημαντικό μέρος των κερδών της.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, ότι διαφωνεί με τον τρόπο που έγινε η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων κι ότι υπέγραψε τη σύμβαση με πολύ πόνο, ο κ.Πιτσιόρλας επισήμανε: «Είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν απόψεις διαφορετικές, και μέσα στην Αριστερά. Εκτιμώ τη στάση του υπουργού, που παρά τη διαφωνία του δεν στάθηκε εμπόδιο στο να προχωρήσει η απόφαση αυτή».

Σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Μακεδονία ένα απ'τα βασικά σημεία είναι η αύξηση κατά 35.000 τετραγωνικά μέτρα ή 128% μέχρι το 2020 των χώρων υποδοχής και εξυπηρέτησης επιβατών, κάτι το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των κατά καιρούς διοικήσεών του, όσο και των φορέων της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία νέου αεροσταθμού, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 8 εκατομμυρίων επιβατών, προβλεπόταν σε master plan για το αεροδρόμιο Μακεδονία, με συνολικά 19 παρεμβάσεις, αλλά ναυάγησε το 2005, λόγω έλλειψης των απαιτούμενων κεφαλαίων. 

Παρότι ο πρόεδρος του Ταμείου δεν αναφέρθηκε στο ακριβές ύψος των επενδύσεων, που θα πραγματοποιήσει στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η Fraport AG-Slentel Ltd, επισήμανε ότι υπάρχει αναλυτική πρόβλεψη για κάθε αερολιμένα. 

Πρόσθεσε δε, ότι έχει συμφωνηθεί με την παραχωρησιούχο κοινοπραξία η διατήρηση συγκεκριμένου υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για 40 χρόνια -άρα για να ικανοποιείται αυτή η ανάγκη, καθώς το μεταφορικό έργο θα αυξάνεται με την πάροδο των ετών, θα πρέπει να γίνονται κάθε φορά οι απαιτούμενες νέες επενδύσεις.

Τέλος, αναφορικά με τις βασικές συμβάσεις των εταιρειών που λειτουργούν μέσα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (πχ. εταιρείες handling και αφορολόγητων ειδών), ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι αυτές δεν πρόκειται να καταγγελθούν, αλλά θα ανανεωθούν.