Τις προκλήσεις που αναμένουν την ελληνική κυβέρνηση για το 2016 καταγράφει το Euro Insight, το οποίο επιχειρεί μία ανασκόπηση της χρονιάς που τελειώνει. 

Μετά την οικονομική «θύελλα» του 2015, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας του Grexit, έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα. Οι προκλήσεις όμως παραμένουν όσον αφορά στην οικονομία και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αλλά η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, αν οι πολιτικοί δεν ακολουθήσουν έναν συγκεκριμένο δρόμο, αναφέρει το Euro Insight. 

Ήταν ένας χρόνος που κανένας εντός και εκτός Ελλάδας δεν θα ξεχάσει. Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία στα μέσα Γενάρη, ακολούθησε μια εξάμηνη περίοδος αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της χώρας, η οποία έληξε μόνο όταν το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης υπεγράφη με τους δανειστές τον Αύγουστο.

Μετά από ένα μπρα-ντε-φερ με την Τρόικα, η απειλή του Grexit από την Ευρωζώνη ήταν πραγματική, συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει: 

Η επιλογή για μια προσωρινή έξοδο από τη ζώνη του ευρώ αποφεύχθηκε το τελευταίο λεπτό μετά από μαραθώνιες δραματικές διαπραγματεύσεις στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Τα γεγονότα του τελευταίων 12 μηνών στην Ελλάδα δοκίμασαν την οικονομία της χώρας, αλλά και τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Καθώς η χρονιά οδεύει προς το τέλος της, κοιτώντας πίσω βλέπει κανείς πως έχει χρωματιστεί από αμφίσημες ερμηνείες για το τι πραγματικά συνέβη και ποιος ήταν υπεύθυνος. Το ερώτημα τώρα είναι αν οι ηγέτες στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, την Ουάσινγκτον διδάχθηκαν κάποια πράγματα για τον επόμενο χρόνο.

Ορισμένοι από τους πρωταγωνιστές της κυβέρνησης Τσίπρα το πρώτο διάστημα, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογραμμίζουν πως «η άνοιξη της Αθήνας»- όπως την ονομάζει- σκόνταψε πάνω στην Τρόικα, τις σκοτεινές δυνάμεις των αγορών και στα θέλω του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το πρώτο εξάμηνο, έφερε την Ελλάδα κοντά στην οικονομική άβυσσο, συνεχίζει το πρακτορείο. Αυτή η τακτική των πολιτικών γυμνάσιων του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ζωντανή σε πολλά σημεία πολιτικής που αναμένεται να χαρακτηρίσουν και την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το outlook για το 2016 παραμένει γεμάτο προκλήσεις. Η αποκατάσταση της πολιτικής εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση Τσίπρα με τους διεθνείς πιστωτές και την Ευρώπη παραμένει μια διαρκής εργασία. Η ζημιά που έγινε το πρώτο μισό του 2015 έχουν προκαλέσει επιφυλάξεις και έλλειψη εμπιστοσύνης. Όλες οι πλευρές πάντως, δίνουν έμφαση στην ανάγκη να συνεχιστεί η δουλειά πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Το τεράστιο ποσοστό της ανεργίας θα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση Τσίπρα. Όπως και η μεγάλη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών  που ήδη έχει προκαλέσει αρκετές διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.

Το σενάριο της Αποκάλυψης αποφεύχθηκε, τονίζει το Euro Insight. Αλλά η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη αν οι πολιτικοί στην Αθήνα δεν ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο δρόμο. Αν το  θετικό momentum συνεχιστεί για την Ελλάδα, η κοινωνία και η οικονομία το 2016 θα το διαπιστώσει, καταλήγει το δημοσίευμα.