Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ασκούν οι πολίτες, που βλέπουν το μέλλον με όλο και μεγαλύτερη απαισιοδοξία, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη. 

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία – το 77,5%- εκτιμάει πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις ένα 11,5% θεωρεί πως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 5,5% κρίνει πως είναι νωρίς ακόμα για να τοποθετηθεί. 

Οι πολίτες βαθμολογούν την κυβέρνηση κάτω από τη βάση: Το 84,5% εμφανίζεται μη ικανοποιημένο από τα κυβερνητικά πεπραγμένα και το 10% εμφανίζεται ικανοποιημένο. 

Την ίδια στιγμή, το 48,5% εκτιμάει πως η κυβέρνηση δεν θα κινδυνεύσει από τα μέτρα που θα έρθουν το προσεχές διάστημα στη Βουλή, την ώρα που το 39% εκτιμά πως η κυβερνητική πλειοψηφία θα υποστεί φθορές.

Σε περίπτωση που χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία οι πολίτες σε ποσοστό 51,5% ζητούν τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ το 21% να αναζητηθεί στήριξη σε άλλα πολιτικά κόμματα και το 18,5% να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. 

Το 85,5% εκτιμά πως τα δυσκολότερα μέτρα του προγράμματος είναι καθ οδόν, ενώ το 10,5% πιστεύει πως έχουν ήδη ψηφιστεί. 

Το 62,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση ακολουθεί λάθος πολιτική στο μεταναστευτικό, την ώρα που το 23% πιστεύει πως είναι σωστές οι ενέργειες της. 

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, το 41% του συνόλου αλλά και το 41,5% των ψηφοφόρων του γαλάζιου κόμματος θεωρούν ότι πρέπει να συντελεσθεί μία μετακίνηση προς το κέντρο  ενώ την παραμονή του κόμματος πολιτικά στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα προτιμά το 27% και 38,5% αντίστοιχα. 

Το 44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ενώ το 30% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει. Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος τα ποσοστά αλλάζουν και την προτίμησή του στη ΝΔ με την παρούσα της μορφή δηλώνει το 57%, σε σχέση με το 29,5% που εκτιμά ότι το η καλύτερη εξέλιξη για την ακροδεξιά είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στο εγγύς μέλλον. 

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση