Αιχμές κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου άφησε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν έχω πρόβλημα με τον κ. Παπαμιμίκο, αλλά είναι κακός γραμματέας. Χάσαμε τόσες εκλογικές αναμετρήσεις. Μόνο ο πρόεδρος έφταιγε;» είπε και συνέχισε: 

Από το κόμμα κανείς; Λάθος του Σαμαρά που κράτησε τον Παπαμιμίκο μετά τις εκλογικές ήττες Δεν έχω καταλάβει τι κάνει ο κ. Παπαμιμίκος σε αυτή τη θέση. 

Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε τον προβληματισμό του με τη διαδικασία που διενεργούνται οι εσωκομματικές εκλογές. «Επρεπε να έχουμε καταλόγους στις εκλογές. Δεν γίνονται εκλογές χωρίς καταλόγους. Ακόμα και στις εκλογές ψηφίζεις στο μέρος που είσαι εγγεγραμμένος. Για αυτό είχα τις ενστάσεις μου στο τεχνικό ζήτημα. Και χαίρομαι που όλοι το κατάλαβαν και σχεδόν μου ζήτησαν συγγνώμη που μου επέρριψαν τις ευθύνες για την αναβολή των εκλογών» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Από το 2009 έχω πει ότι η διαδικασία είναι πολιτική. Πρέπει να δηλαδή να ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος. Η ΚΕΦΕ είναι αρμόδια και η εταιρεία για τη διεξαγωγή των εκλογών. (...) Ακούω συνυποψηφίους μου να λένε, γιατί διατυπώνει ο τάδε γνώμη για το κόμμα ενώ δεν είναι μέλος; Μα αυτός μπορεί και να έρθει να ψηφίσει γιατί αυτοί [σ.σ οι συνυποψήφιοί του] δεν συναίνεσαν σε αλλαγή του τρόπου εκλογής. 

Εξάλλου επεσήμανε πως θα πρέπει να διεξαχθεί πάση θυσία δεύτερος γύρος. «Το λέει το καταστατικό» είπε και εξήγησε πως «στην εκλογή προέδρου το καταστατικό πρέπει να τηρηθεί πλήρως. Εάν είμαι δεύτερος, θα αποσυρθώ. Εάν όμως είμαι πρώτος και δεν έχω 50+1% θα συνεχίσω σε δεύτερο γύρο». 

Σχολιάζοντας την επικοινωνία του Κώστα Καραμανλή με τον κ. Τσίπρα επεσήμανε πως «είναι φυσικό να υπάρχουν περιθώρια συζήτησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στις κρίσιμες ώρες. Εάν ο άπειρος κ. Τσίπρας ήθελε τη γνώμη του έμπειρου κ. Καραμανλή καλά έκανε» υποστήριξε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Εάν έχει συμβεί αυτό, το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς αλλά ο κ. Τσίπρας. Γιατί έμεινε μέσα στην Ευρώπη, έμεινε στο ευρώ, έφτιαξε το μνημόνιο και ήρθε με πόνο να το ψηφίσει. 

Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού. «Ο κ. Τσίπρας ψάχνει ταυτότητα. Έχει φύγει από την Αριστερά, έχει πάθει μετάλλαξη. Αλλά εγώ λέω ότι δεν είναι κακό να συζητάμε. Άλλο η στήριξη, άλλο η συνεννόηση, άλλο η συζήτηση. Όλα αυτά, στον τρόπο που γίνονται είναι ύποπτα, ειδικά όταν έχουμε εσωκομματικές εκλογές» επεσήμανε και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του:

Κάποιοι λένε για συνεργασία, επειδή είχα πει πριν τις εκλογές πως εάν κερδίζαμε θα πήγαινα στο δεύτερο κόμμα για να απευθυνθώ. Αλλά τότε δεν διαφώνησε κανείς. Εγώ τους έδωσα τότε και την καρέκλα. Αλλά τότε δεν ήθελε κανείς, γιατί ήταν δύσκολο να κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Αλλά μετά τον Σεπτέμβριο, έχουμε μετεκλογική περίοδο. Πότε εγώ είπα εκεί ότι θα συνεργαστώ με τον Τσίπρα. Εγώ είπα πως η συνεργασία θέλει αρχές και ήθος, και είπα πως ο κ. Τσίπρας είναι ένας τυχοδιώκτης πολιτικός που δεν τις έχει. Το ξεκαθάρισα, δεν τον στηρίζω. 

Διαμήνυσε εξάλλου πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό ό,τι και να γίνει. «Το καλοκαίρι ψηφίσαμε πρόγραμμα, στόχους και χρονοδιαγράμματα. Εμείς δεν βάλαμε πλάτη στα μέτρα. Ο Τσίπρας μας είπε πως τα μέτρα θα έχουν κοινωνικό πρόσημο. Γιατί φέρνει τώρα τα αγροτικά, το ασφαλιστικό, τα φορολογικά; Γιατί εμείς δεν τα ψηφίσαμε» τόνισε και πρόσθεσε:

Ο κ. Τσίπρας όταν ανέλαβε είχε μία πορεία που του είχαμε πει να ακολουθήσει. Θα μπορούσε να βρει χρήματα από το ΕΣΠΑ, από τις επενδύσεις όπως τις Σκουριές, θα φτιαχνόταν θέσεις εργασίας. Τι έκανε ο Τσίπρας, δεν έκανε τίποτα απ όλα αυτά, αυξήθηκε η ανεργία και μειώθηκαν τα έσοδα, άρα έχουν πρόβλημα τα Ταμεία. Είναι δύο μήνες κυβέρνηση και πρέπει να κυβερνήσει. Εάν δεν μπορεί, να φύγει. 

«Όποιος θέλει να πλήξει τον Μεϊμαράκη, να πλήξει τον Μεϊμαράκη αλλά όχι την εικόνα της ΝΔ. Εγώ είπα πως θα συνεργαστούμε μόνο εάν εμείς ήμασταν πρώτο κόμμα. Όλους τους θέλω στη ΝΔ. Σε όλους τους Έλληνες θα απευθυνθούμε» είπε ακόμα.

Τόνισε εξάλλου πως «εγώ δεν συγκρούστηκα ποτέ με τον κ. Σαμαρά. Απάντησα αμυνόμενος στη δήλωση που έκανε σε εφημερίδα».

Παράλληλα εγγυήθηκε ότι εάν η εκλεγεί πρόεδρος, η ΝΔ «θα είναι δημοσκοπικά πρώτη σε έναν μήνα».

Τέλος, άφησε να εννοηθεί πως εάν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Από τη στιγμή που λέω ότι δεν πρέπει να υπάρξει εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός στη ΝΔ και όταν λέω ότι ο πρόεδρος πρέπει να έχει πενταετή εμπειρία κοινοβουλευτική, είναι φανερό το ποιον θα στηρίξω» είπε.