Αιχμές κατά της Σλοβακίας και τη στάση της στο προσφυιγικό άφησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ δηλώνοντας ότι «η Ευρώπη δεν είναι μονόδρομος».

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» τονίζει ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα δικαίου στην οποία σημαίνει κάτι ο λόγος που έδωσες. «Και αν δεν γίνεται διαφορετικά, τότε τα πράγματα λύνονται νομικά με τον προβλεπόμενο τρόπο», είπε αναφερόμενος και στην προσφυγή της κυβερνησης της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της κατανομής προσφύγων.

«Η Σλοβακία έτσι το θέλει. Αυτοί όμως που αρνούνται, πρέπει να γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα και για αυτούς: τα ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι μονόδρομος», σημείωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του Γενικού Διευθυντή της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, η απειλή με οικονομικές συνέπειες για όσους αρνούνται να συνεργαστούν «είναι ο λάθος δρόμος». «Πάντα υποστήριζα ότι στην ΕΕ δεν απειλείς, δεν εκβιάζεις. Οι φίλες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη θα καταλάβουν σύντομα ότι καθε σύγχρονη χώρα που θέλει να επιβιώσει στην παγκοσμιοποίηση, δεν μπορεί να κλείσει τα ματια στην μετανάστευση», δήλωσε ο κ. Αλτμάιερ στο περιοδικό «Focus».