Ίσως πολλοί να έχουν ποντάρει πως η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα θα κυβερνηθεί από άλλη πλειοψηφία η οποία θα βασιστεί βασικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι κι αλλιώς αν καταστεί δυνατή μια τέτοια συνεργασία αυτομάτως είναι πιο ισχυρή από τη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ από την στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερους βουλευτές. Η κυρία Γεννηματά δέχεται μεγάλη πίεση από το εξωτερικό και κυρίως από τους σοσιαλιστές συντρόφους της για να στηρίξει την κυβέρνηση και να προσχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μια τέτοια συνεργασία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η κυρία Γεννηματά, στην οποία δεν αρέσει και πάρα πολύ η ιδέα, θα πρέπει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αν καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό τότε εκ των πραγμάτων θα του βάλει θέμα και για τον ίδιο από την στιγμή που υπάρχουν στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος που αναφέρουν πως θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις για όλα τα θέματα από το μηδέν ακόμη και για τη θέση του πρωθυπουργού. Μια τέτοια συνεργασία ενέχει τον κίνδυνο να ξανασπρώξει το ΠΑΣΟΚ στην εσωστρέφεια και εκεί που γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να γεννηθεί ένα νέο φρέσκο κόμμα να διαλυθεί και το υπάρχον.

Το ασφαλιστικό πάντως στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως δε θα περάσει εύκολα από τη Βουλή και πως η κυβέρνηση θα καταγράψει σοβαρές απώλειες κάτι που θα σημάνει πως θα αρχίσει το οικοδόμημα να κλυδωνίζεται. Η κυρία Γεννηματά θέλοντας να πιέσει την κυβέρνηση ζητά πιεστικά να λάβει και απαντήσεις για το αν υπάρχει φλερτ Τσίπρα-Καραμανλικών την ώρα που η ίδια ζητά διερεύνηση από τη Βουλή για την οικονομική πολιτική Καραμανλή κλείνοντας το μάτι σε εκείνους που πήγαν ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι έχουν αντικαραμανλικές απόψεις.

Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ στην οποία έχουν ποντάρει αρκετοί δεν είναι εύκολη καθώς το ΠΑΣΟΚ διστάζει και ο κύριος Τσίπρας δεν έχει κάνει ακόμη κινήσεις καλής θέλησης, αντιθέτως εμφανίζεται επιθετικός. Για το ασφαλιστικό πάντως φαίνεται πως θα υπάρξουν συγκλίσεις καθώς υπάρχουν στελέχη των δυο κομμάτων που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.