Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

«Ούτε... Χριστούγεννα δεν θα μας αφήσουν αυτοί (σ.σ. του κουαρτέτου) να κάνουμε». Αυτό μονολογούσε χθες κυβερνητικό στέλεχος, στο άκουσμα των νέων εμποδίων που βάζουν στο δρόμο της κυβέρνησης οι δανειστές.

Η απαίτηση των δανειστών για μεγάλη μείωση των τιμών στις διαγνωστικές εξετάσεις είναι το τελευταίο εμπόδιο για την εκταμίευση του ενός δισ. Και την ίδια στιγμή, οι αξιώσεις για επιπλέον μέτρα 6-7 δισ. ως το 2018 (3 από τα οποία όμως στο επόμενο έτος): όλα αυτά μαζί ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις σχέσεις Ελλάδας και δανειστών.

Δεν είναι μόνο ότι προδίδει τη διάθεση της άλλης πλευράς να ζητάει διαρκώς μέτρα, αλλά, επιπροσθέτως, ακυρώνει εν τοις πράγμασι το αφήγημα της κυβέρνησης για αλλαγή «πίστας» μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Ακυρώνει τον κυβερνητικό στόχο για το άμεσο μέλλον, στόχο που έθεσε ο αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης, για 80% αριστερό πρόγραμμα και 20% μνημόνιο. Και, μέσα σε όλα αυτά, να έχεις και τον Κλάους Ρέγκλινγκ να σου λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει καθαρίσει ακόμη με το ενδεχόμενο του Grexit!

Τούτων δοθέντων, ο Ιανουάριος αναμένεται κάτι παραπάνω από καυτός. Με ασφαλιστικό και με φορολογία αγροτών, η κυβέρνηση θα κάνει ένα πολύ δυνατό τεστ των αντοχών της. Και, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο σχεδιασμό της για το τηλεοπτικό τοπίο, με ή χωρίς τη συναίνεση της ΝΔ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν σημειωτέον ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας μπορεί να είναι λιγότερα από τέσσερα...

Σε αυτό ακριβώς αυτό εδώ το τοπίο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία που παίζουν τα αντίρροπα μέτρα, όπως είναι το παράλληλο πρόγραμμα, η ψήφιση του οποίου αμέσως μετά τις γιορτές καθίσταται αδήριτη ανάγκη. Έναν τέτοιο στόχο εξυπηρετεί και η υπόμνηση, εκ μέρους της κυβέρνησης, ότι υλοποιεί κάποιες από τις δεσμεύσεις της, πόσο μάλλον όταν αυτές απευθύνονται στους πολίτες που επλήγησαν πιο πολύ από τη λιτότητα.

Ή, με τα λόγια του Α. Τσίπρα, χθες στο Δημαρχείο Κερατσινίου –Δραπετσώνας, «υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας απέναντι  στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά».

Σωστό, γιατί, ιδίως μετά την εκλογή αρχηγού στην ΝΔ, έρχεται και μεγαλύτερη πίεση από την αντιπολίτευση, έρχονται και δημοσκοπήσεις, και -ποιος ξέρει;- τι άλλο.