current views are: 8

20 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:00

Αποτέλεσμα και διαδικασία κρίνουν το αύριο της Νέας Δημοκρατίας

Μετά από μία εξαντλητική, 3μηνη προεκλογική περίοδο, οπαδοί και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας καλούνται σήμερα να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων, το νέο Πρόεδρο του κόμματος.

Δημοσίευση 08:00’

Μετά από μία εξαντλητική, 3μηνη προεκλογική περίοδο, οπαδοί και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας καλούνται σήμερα να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων, το νέο Πρόεδρο του κόμματος.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μετά από μία εξαντλητική, 3μηνη προεκλογική περίοδο, οπαδοί και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας καλούνται σήμερα να επιλέξουν μεταξύ τεσσάρων, το νέο Πρόεδρο του κόμματος.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζονται να πέσουν στη γραμμή τερματισμού, με τη μάχη να μην τελειώνει πριν κλείσει και η τελευταία κάλπη.

Άλλωστε, πέραν των πολιτικών θέσεων των ανέπτυξαν ο «μετριοπαθής» – «καραμανλικός» Μεϊμαράκης, ο «άφθαρτος» Τζιτζικώστας, ο «φιλελεύθερος» Μητσοτάκης και ο «σαρκοζικός» Γεωργιάδης, η σημερινή εκλογική μάχη θα κριθεί, απόλυτα, και στο επίπεδο της κινητοποίησης των ομάδων επιρροής κάθε υποψηφίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης επικαλείται την καραμανλική βάση του κόμματος ενώ μοιάζει να έχει στη διάθεσή του την πλειοψηφία των στελεχών του κομματικού μηχανισμού. Ο κ. Μητσοτάκης επενδύει όχι μόνον στα παραδοσιακά ερείσματα της οικογένειας Μητσοτάκη αλλά και σε θύλακες που ο ίδιος δημιούργησε ανά την Ελλάδα. Ο κ. Τζιτζικώστας βασίζεται στο ισχυρό δίκτυο του στη βόρεια Ελλάδα αλλά όχι μόνον αλλά και στη βοήθεια δημάρχων και βουλευτών που είτε δημοσίως είτε υπογείως δουλεύουν για την υποψηφιότητά του. Ο κ. Γεωργιάδης, πάλι, μοιάζει να έχει μικρά ερείσματα σε οργανωμένες ομάδες, πλην όσων των ακολουθούν παραδοσιακά ήδη από το ΛΑ.Ο.Σ., πλην όμως κινητοποιεί τα δεξιά ένστικτα των ψηφοφόρων και μοιάζει να κερδίζει πόντους από κινήσεις όπως η αντιπαράθεση με το Λαζόπουλο και η σκληρή κριτική στον Φλαμπουράρη.

Ουδείς μπορεί εκ προοιμίου να προεξοφλήσει ή έστω να προβλέψει το αποτέλεσμα.

Θα είναι το ζευγάρι που δίνουν οι εταιρείες στοιχηματισμού, δηλαδή οι Ευ. Μεϊμαράκης και Απ. Τζιτζικώστας. Η’ μήπως ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιβεβαιώσει την εικόνα ότι εξασφαλίζει την δεύτερη θέση. Η θα υπάρξει μία έκπληξη με Μητσοτάκη – Τζιτζικώστα και τον Μεϊμαράκη τρίτο και εκτός μάχης; Τέλος, πόσο ψηλά θα φτάσει ο Αδ. Γεωργιάδης; Για την ιστορία, οι δημοσκόποι διαπιστώνουν τους μεν Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη να αντλούν από κοινές δεξαμενές ψηφοφόρων, τους δε Τζιτζικώστα και Άδωνι να διεκδικούν, επίσης, τη σαμαρική προίκα και το δεξιό ακροατήριο του κόμματος.

Αυτά, ωστόσο, θα απαντηθούν – όλοι το ελπίζουν – το βράδυ! Διότι, αυτό που προέχει είναι η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας. Η Vodafone εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ωστόσο ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος σε κάτι που εμπλέκει ανθρώπους και μηχανές. Το κρίσιμο είναι να μην υπάρξει έδαφος για να καλλιεργηθούν προϋποθέσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος. Αυτό, μέσα στις συνθήκες ακραίας πόλωσης μεταξύ των υποψηφίων, δεν είναι δύσκολο. Ένα μικρό έστω τεχνικό ή άλλο πρόβλημα στη διαδικασία σε συνδυασμό με ένα οριακό αποτέλεσμα για τις πρώτες δύο θέσεις αρκεί να βάλει φωτιά στο γαλάζιο σκηνικό. Άλλωστε, ποτέ στο παρελθόν μία εκλογική αναμέτρηση για Πρόεδρο της Ν.Δ. δεν έχει συνδυαστεί με τόσα διαφορετικά και επίμονα σενάρια για διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


σχετικα αρθρα