Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Κυβέρνηση, κόμματα, επιχειρηματίες και πρεσβείες συνεχίζουν σε εβδομαδιαία βάση να καταγράφουν τις τάσεις της κοινής γνώμης στην Ελλάδα. Δύο είναι τα ζητούμενα για τους αναλυτές, ανεξαρτήτως του γραφείου στο οποίο… χτυπούν την κάρτα εργασίας τους: να εντοπίσουν εγκαίρως το σημείο θραύσης της κυβέρνησης και τις προτιμήσεις των πολιτών για την επόμενη μέρα.

Από τη συνδυαστική ανάγνωση των μετρήσεων που φθάνουν σε επιτελείο μεγάλου κόμματος προκύπτουν τα εξής:

Ο Αλέξης Τσίπας παραμένει το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως καταγράφει σοβαρά σημάδια κάμψης. Ήδη, η ΝΔ είναι σε απόσταση αναπνοής, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ υπάρχουν και κυλιόμενες που την εμφανίζουν κάποιες ημέρες ακόμη και σε θέση πρωτοπόρου.

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να «καθαρίζει» το τοπίο στην κεντροαριστερά, διατηρώντας προβάδισμα έναντι του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
Και το ΚΚΕ να παραμένει η βασική αντιμνημονιακή δύναμη στη χώρα, καθώς η Λαϊκή Ενότητα δε λέει να ξεκολλήσει από τη ζώνη του κάτω του 3%.
Σε ξεχωριστό «κουτάκι» οι αναλυτές βάζουν τα ποσοστά που βρίσκουν για τη Χρυσή Αυγή, η οποία έχει αναπτύξει αξιοσημείωτη σταθερότητα στην εκλογική της επιρροή.

Αντίθετα οι ΑΝΕΛ δείχνουν να είναι ένα βήμα πριν την αφομοίωσή τους από τη ΝΔ, ειδικά από τη στιγμή που η Συγγρού αποκτήσει και τη νέα ηγεσία της.

Η πλειοψηφία των πολιτών είναι σταθερά αντίθετη στο ενδεχόμενο νέων εκλογών και δείχνουν την προτίμησή τους σε μία άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή «και με ΣΥΡΙΖΑ και με ΝΔ» ή «Με ΣΥΡΙΖΑ και τους μικρούς της κεντροαεριστεράς». Κοινός τόπος των περισσότερων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται το προφανές: «ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι κανένα εγχείρημα δε θα μακροημερεύσει, αφού δε θα μπορεί να ειρηνεύσει», σύμφωνα με έκφραση πολιτικού αναλυτή ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερους του ενός από τους «εργοδότες» που αναφέρονται στην αρχή του άρθρου.

Οι πολίτες είναι επίσης ανοιχτοί σε ίδρυση νέου κόμματος. Με τη ΝΔ κυρίαρχη στην κεντροδεξιά μεγάλα τμήματα των ερωτώμενων δείχνουν να «αναζητούν ένα σχήμα που θα αντικαταστήσει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί»! Οι δυσκολίες, βεβαίως, είναι τεράστιες, καθώς το πολιτικό σύστημα θα πρέπει πρώτα να επιβιώσει από το τσουνάμι που θα σηκώσουν τα φορολογικά μέτρα που θα βρεθούν σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους.

Οι φόβοι των δανειστών για το «προσδόκιμο ζωής» της κυβέρνησης ήταν η βασική αιτία που επέτρεψαν στον Αλέξη Τσίπρα να ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και το αγροτικό από τον Ιανουάριο και μετά. Οι ξένοι είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη, αλλιώς, είναι προφανές από τις μετρήσεις, ότι μπορεί σύντομα να μην έχουν συνομιλητή στην Αθήνα. Με τους δύο πρώτους στη ζώνη του 20% και όλους τους υπόλοιπους καθαρά μονοψήφιους η ρευστότητα μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε κινούμενη άμμο.