Τίποτα στην τύχη δεν θέλει να αφήσει πλέον η τρόικα μετά το νέο κρούσμα «αυτενέργειας» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εμφάνισε το παράλληλο πρόγραμμα χωρίς καμία συνεννόηση με τους θεσμούς. Ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει και κατά το παρελθόν οδηγώντας σε δραστικές παρεμβάσεις που ανέτρεπαν οτιδήποτε είχε αποφασιστεί ερήμην των επικεφαλής των δανειστών.

Και φυσικά η τρόικα επέλεξε να σφίξει τα λουριά ακριβώς εκεί που τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα από κάθε άλλο θέμα: Στο ασφαλιστικό. Έτσι, αντί η κυβέρνηση να έχει το ελεύθερο να οργανώσει την κοινωνική διαβούλευση γύρω από το τι θα κάνει με το συνταξιοδοτικό σύστημα, να αποφασίσει την πολιτική της και τελικά να την συζητήσει με το κουαρτέτο, τα πράγματα θα γίνουν απολύτως ανάποδα. Πρώτα θα γίνει η συζήτηση με τους θεσμούς, θα εγκριθούν τα μέτρα, και τελικά θα συζητηθούν στα πλαίσια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Πρώτα δηλαδή το κάρο και μετά το άλογο.

Η νέα εξέλιξη έρχεται να καταδείξει την έντονη δυσφορία των θεσμών με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τη στιγμή μάλιστα που επιχειρούνται να περάσουν «από το παράθυρο» κάποιες τροπολογίες σε άλλα νομοσχέδια οι οποίες όμως ομοιάζουν εκπληκτικά με τα όσα «απαγόρευσε» να προχωρήσουν η τρόικα αν προηγουμένως δεν δώσει εκείνη το πράσινο φως. Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιμένει ότι οι τροπολογίες που ήρθαν αφορούσαν διαδικαστικά θέματα και τονίζει ότι το παράλληλο πρόγραμμα θα επανέλθει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό πάντως η σύγκρουση δεν φαίνεται ότι θα περιοριστεί μόνο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, καθώς και η ΟΚΕ, δεν τσιγκουνεύτηκε τις «σφήνες» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που της παρουσίασε η κυβέρνηση, γεγονός που μόνο κακός οιωνός μπορεί να θεωρηθεί για το τι πρόκειται να επακολουθήσει τον Ιανουάριο ανάμεσα στους επικεφαλής των θεσμών και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι «κίτρινες κάρτες» της ΟΚΕ

Το πρώτο ερώτημα που θέτει η ΟΚΕ αφορά διευκρινίσεις γύρω από την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και πώς αυτή θα επιτευχθεί, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι συντάξεις θα προστατευθούν από νέες μειώσεις. Απλά η ΟΚΕ αναρωτιέται πως γίνεται να γίνουν και τα δύο πράγματα ταυτόχρονα.

Το δεύτερο θέμα που παρατηρεί η ΟΚΕ είναι ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να αποφύγει την επιβολή νέων οριζόντιων μειώσεων. Για την ΟΚΕ αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν προφανώς στοχευμένες μειώσεις, για τις οποίες όμως το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι καθόλου συγκεκριμένο και άρα δεν μπορούν να αξιολογηθούν.

Τρίτο σημείο. Ο ενιαίος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης τον οποίον προωθεί η κυβέρνηση δεν αναλύεται σε κανένα σημείο στα όσα παρουσίασε η κυβέρνηση στην ΟΚΕ αφήνοντας ορθάνοιχτη την πιθανότητα να υπάρξουν μειώσεις και σε αυτούς που βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, αλλά και σε εκείνους που ήδη λαμβάνουν συντάξεις.

Τέταρτον. Όπως τονίζει η ΟΚΕ «Δε διευκρινίζεται το ζήτημα της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Που σημαίνει ότι πέραν της καταβολής για την εθνική σύνταξη, οι όποιες αναφορές είναι συγκεχυμένες παρά τη διευκρίνιση ότι η κρατική εγγύηση αφορά τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη.

Τέλος, η ΟΚΕ αναρωτιέται σε τι διαφέρει η «μηδενική ρήτρα ελλείμματος», με την «ρήτρα βιωσιμότητας» για τα επικουρικά ταμεία, και πως αυτή θα επηρεάσει τις συντάξεις που θα προσφέρουν.