Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης, την προσεχή Τρίτη το βράδυ ολοκληρώνονται οι εργασίες της Βουλής για το 2015. Βουλευτές και κόμματα θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα προκειμένου να επιστρέψουν με το νέο χρόνο και να παίξουν τα πολιτικά τους ρέστα στη συζήτηση του νέου ασφαλιστικού

Την εβδομάδα των Χριστουγέννων, η Εθνική  Αντιπροσωπεία, θα παραδώσει το ψήφισμα αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους σε ειδική συνεδρίαση, στον Μαχμούτ Αμπάς και στη συνέχεια θα ολοκληρώσει τις εργασίες της με το πολύκροτο σύμφωνο συμβίωσης. Εκεί αναμένεται να διαμορφωθεί μια παράταιρη πλειοψηφία, καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει ήδη από τη συζήτηση στις επιτροπές ότι θα καταψηφίσουν τις ρυθμίσεις. Πάντως το τελευταίο δεκαήμερο των εργασιών, η Βουλή έκανε κυριολεκτικά ράλι και ψήφισε σειρά νομοσχεδίων, που αφορά την πολιτιστική κληρονομιά, τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τις βοσκίσιμες γαίες, προαπαιτούμενα κτλ. 

Νέα προαπαιτούμενα και η «μητέρα των μαχών» του ασφαλιστικού 

Με το νέο χρόνο- πιθανότατα στις 11 του Γενάρη- αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση που πάγωσε λόγω των αντιδράσεων της τρόικα- ή των ενστάσεων της αντιπολίτευσης κατά τη κυβέρνηση- του παράλληλου προγράμματος, νομοσχέδιο που η κυβέρνηση και ειδικά οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα προτιμούσαν να είχαν ήδη έτοιμο, καθώς θα τους επέτρεπε να εμφανιστούν στις περιφέρειές τους έχοντας κάτι φιλολαϊκό να πουν στους ψηφοφόρους. 

Ακόμα, σημαντική παράμετρος θεωρείται η ψήφιση των υπολειπόμενων προαπαιτούμενων που θα έρθουν στη Βουλή εντός του Γενάρη και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την χορήγηση της επόμενης δόσης του δανείου. 

Ωστόσο, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η μητέρα των μαχών, θα δοθεί στις αρχές του χρόνου κατά τη συζήτηση και ψήφιση νέου ασφαλιστικού. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που μαζί  με τη φορολογία των αγροτών, αναμένεται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Οι βουλευτές  της αντιπολίτευσης έχουν ήδη «μαρκάρει» με το στυλό τους, τη περίοδο της εν λόγω κοινοβουλευτικής μάχης, καθώς θεωρούν πως εκείνο θα είναι το σημείο όπου η κυβέρνηση θα χάσει την εμπιστοσύνη της βουλής. 

Αντίθετα, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενώ στις δημόσιες τοποθετήσεις τους εμφανίζονται αισιόδοξοι, λέγοντας ότι τελικά το νέο πλαίσιο του ασφαλιστικού θα έιναι καλύτερο από αυτό που παρουσιάζεται - έχουν πάρει και σχετικές διαβεβαιώσεις από τη κυβέρνηση- αναγνωρίζουν ότι η «τελική μάχη» θα δοθεί εκεί. Όπως λένε, αν η κυβέρνηση καταφέρει να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια πιο ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία. 

Εν αναμονή των πόθεν έσχες 

Παράλληλα με την αλλαγή του χρόνου, η Βουλή αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων των ορκωτών λογιστών στα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. Πέρα από τις γνωστές υποθέσεις των υπουργών, κ.κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη, υπάρχουν άλλες 19 περιπτώσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, καθώς οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσαν εμφανίζουν αρκετά κενά. Την ίδια ώρα, η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει και για τις αλλαγές που θα γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο της κατάθεσης των πόθεν έσχες, που αφορά τόσο στην ψηφιοποίησή του (εξέλιξη που θα συντμήσει το χρόνο επεξεργασίας τους) όσο και στην επέκταση των υπόχρεων κατάθεσης (Ανώτατοι δικαστικοί, διοικητές οργανισμών δημοσίου κ.α.).