της Άρτεμις Παραδείσου   

Ως αποκυήματα φαντασίας χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση τα περί αιτήματος των δανειστών για συμπληρωματικά μέτρα, «τρύπας» στον προϋπολογισμό κ.ο.κ. 

Με αρκετή δόση ειρωνείας, κυβερνητικά στελέχη θύμιζαν ότι πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση θα έκοβε, υποτίθεται, 40% από τις συντάξεις. Αργότερα, η Ε.Ε. θα έδιωχνε κακήν κακώς την Ελλάδα από τη Συνθήκη Σένγκεν, και όλα αυτά ενώ ήταν στα μαχαίρια, τάχα, οι μισοί υπουργούς με τους άλλους... μισούς. 

Τίποτε από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε φυσικά, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, όπως δεν θα επιβεβαιωθεί και αυτό το τελευταίο, περί αξίωσης των θεσμών για επιπλέον μέτρα, από 2,5 δις ως 7 δις. «Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο...», αναρωτιόντουσαν οι συνομιλητές μας. 

Όπως πάντα, βέβαια, την απάντηση θα την δώσει η ίδια η ζωή και δεν ξέρουμε αν είναι υπερβολικά τα νούμερα που ακούστηκαν ή αν, ακόμη περισσότερο, όλα αυτά αποδειχθούν «αποκυήματα φαντασίας». Πάντως οι κύκλοι του Μαξίμου ποτέ σχεδόν δεν έπεσαν μέσα στις διαρροές που έκαναν τόσο στη αρχική διαπραγμάτευση της «πρώτης φοράς Αριστεράς» όσο και στη συνέχεια με κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.   

Όσοι ξέρουν πάντως, από... αριθμητική, βλέπουν ότι υπάρχει ήδη ένα κενό 600 εκατομμυρίων. Από το ότι δεν έχει διευθετηθεί ακόμη το θέμα με τη φορολόγηση των ενοικίων (έχει προϋπολογιστεί ποσό 150 εκατομμυρίων), επίσης εκείνο με τα τυχερά παιχνίδια (από τα οποία το κράτος αναμένει κέρδη από 120 ως 150 εκατομμύρια), υπάρχει τέλος η υποχρέωση μείωσης των αμυντικών δαπανών (άλλα 300 εκατομμύρια). 

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση αναμένεται σήμερα να περάσει στην (επικοινωνιακή) αντεπίθεση. Ήδη από χθες, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», για «διαρροές», χωρίς να υπάρχει δηλαδή «καμία επίσημη συζήτηση μέσα στην κυβέρνηση και κανένα επίσημο αίτημα προς την κυβέρνηση εκ μέρους των δανειστών». 

Στην ίδια συνέντευξη πάντως, ο κ. Σκουρλέτης έλεγε και κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αιτήματα από το κουρτέτο: «Δεν μπορεί ξαφνικά κάποιοι να είναι προνομιακοί συνομιλητές, να ενημερώνονται προνομιακά από τους θεσμούς και να μαθαίνει από αυτούς η κυβέρνηση ότι υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, αν υπάρχουν».