του Τάσου Τσιφόρου 

Μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής οι περισσότεροι θα επέμεναν στο δίδυμο Μεϊμαράκη – Τζιτζικώστα για το δεύτερο γύρο. 

Κι όμως! Όσοι είχαν πιο λεπτομερή εικόνα έβλεπαν ως δεδομένη την πρωτιά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και πιθανολογούσαν την «έκπληξη» του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Το τελικό αποτέλεσμα, που δεν είχε επισήμως ανακοινωθεί μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, κρίθηκε σε μία σειρά παραμέτρους:

  • στο φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, το οποίο χρεώθηκε εν μέρει ο κ. Μεϊμαράκης, με αρκετούς ψηφοφόρους να στρέφονται προς την πλευρά Μητσοτάκη
  • στους υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών που, επίσης, έστρεψαν μία μερίδα ψηφοφόρων προς τον πρώην Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης
  • στην κινητοποίηση του καραμανλικού στρατοπέδου, την τελευταία εβδομάδα πριν τις κάλπες, υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη. Οι διαρροές αλλά και η παρουσία του ίδιου του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη εικάζεται ότι έπαιξαν το ρόλο τους στη συγκράτηση ψηφοφόρων στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη
  • στην αστοχία της πλευράς Τζιτζικώστα να κινητοποιήσει, λόγω όλων των παραπάνω, όλες τις δυνάμεις που υπολόγιζε. Στο Βελλίδειο βγήκε πρώτος ο Μεϊμαράκης, στο λεκανοπέδιο η πρωτιά παίχτηκε μεταξύ Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη, η κεντρική Μακεδονία δεν έδωσε όσα περίμενε ο Περιφερειάρχης ενώ και οι υπόλοιπες περιοχές που είχε επενδύσει (Πειραιάς, Υπόλοιπο Αττικής κ.ο.κ.) δεν έβγαλαν τη δυναμική που θα επιθυμούσε.

Με αυτά ως δεδομένα η Νέα Δημοκρατία οδεύει σε ένα δεύτερο γύρο, μετά από τρεις εβδομάδες, που θυμίζει μία κλασική αναμέτρηση μεταξύ καραμανλικών και μητσοτακικών από τα παλιά. 

Όπως δηλαδή με τη σύγκρουση Έβερτ – Σουφλιά και Καραμανλή – Σουφλιά το 1996 -1997 ή τη σύγκρουση Σαμαρά – Ντόρας το 2009.
Εν προκειμένω, μάλιστα, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης μοιάζει να εκτιμά ότι έχει τις πιθανότητες να κερδίσει την ηγεσία καθώς φιλοδοξεί να εξασφαλίσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και σημαντικού ποσοστού όσων στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα προσέλθουν στις κάλπες. 

Ο κ. Μητσοτάκης, με τη χθεσινοβραδυνή του δήλωση, έσπευσε να δηλώσει παρών στο δεύτερο γύρο ενώ οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες τόσο για τις εσωκομματικές ισορροπίες όσο και για τη δυναμική των δύο μονομάχων. Θα επιτρέψει το καραμανλικό στρατόπεδο να περάσει το κόμμα στον απόγονο ενός Μητσοτάκη; Θα επιτύχει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τη συσπείρωση δυνάμεων που θα του επιτρέψουν να διεκδικήσει κάτι που μέχρι πριν δύο εβδομάδες έμοιαζε απίθανο; Οι απαντήσεις στις 10 Ιανουαρίου 2016.