Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και το φιάσκο της απόρριψης του παράλληλου προγράμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των ασφυκτικών πιέσεων για σκληρά μέτρα σε συντάξεις και φορολογία. 

Δεν ήταν λίγοι οι υπουργοί, οι οποίοι επεσήμαναν ότι ο χειρισμός που έκανε η κυβέρνηση με την απόσυρση του νομοσχεδίου έπρεπε να ήταν διαφορετικός, ώστε να μην δώσει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να καταγγείλει δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να προκαλέσει την ανησυχία του κουαρτέτου, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά. 

Στη σημερινή σύσκεψη εργασίας στη Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό επισημάνθηκε, πάντως, ότι το παράλληλο πρόγραμμα θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί κανονικά μετά τις γιορτές, καθώς θα προωθηθεί στη Βουλή μαζί με άλλα νομοσχέδια των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας.

Το ασφαλιστικό και η φορολόγηση των αγροτών απασχόλησε επίσης την υπουργική σύσκεψη, καθώς τα δύο αυτά αγκάθια, αποτλεούν τα κρίσιμα βήματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους θεσμούς. Σε θετική κατεύθυνση κινείται και η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, ότι αναμένεται, πριν από τα Χριστούγεννα, να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου. 

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων. «Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ», δήλωσε η Μίνα Αντρέεβα.

O Πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να ασκηθεί πίεση στους δανειστές και να κάνουν πίσω από τις παράλογες απαιτήσεις για νέες μειώσεις στις συντάξεις, αρνούμενοι πεισματικά την αύξηση των εισφορών. Το ίδιο θα κάνει και σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου και διεθνοποίησης του προβλήματος, γι' αυτό και είναι χαρακτηριστικές οι δύο συνεντεύξεις που έδωσε μέσα σε μία εβδομάδα στπυς ΝΥΤ και στους Financial Times, όπου εκφράζει τον προβληματισμό του τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.