current views are: 9

21 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:52

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΝΔ για τη Volkswagen

Τους ευρωβουλευτές της ΝΔ κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι συγκαλύπτουν το σκάνδαλο της Volkswagen. 

 

Δημοσίευση 12:52’

Τους ευρωβουλευτές της ΝΔ κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι συγκαλύπτουν το σκάνδαλο της Volkswagen. 

 

Τους ευρωβουλευτές της ΝΔ κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι συγκαλύπτουν το σκάνδαλο της Volkswagen

«Το πρωτοφανές, για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, σκάνδαλο των “συστημάτων αναστολής” που χρησιμοποιούσε η γερμανική εταιρεία VW στους κινητήρες της, προκειμένου να εξαπατά τις μετρήσεις για τους ρύπους, επέλεξαν να συγκαλύψουν με την ψήφο τους οι ευρωβουλευτές της ΝΔ», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι τη στάση αυτή επέλεξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αν και «πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία πέρα από τις προφανείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχει σαφείς οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις, καθώς σε πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η φορολόγηση των οχημάτων σχετίζεται με τις μετρήσεις για την εκπομπή ρύπων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα οποία 3 ευρωβουλευτές της ΝΔ ακολούθησαν τη γραμμή της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στην οποία συμμετέχουν, ψηφίζοντας κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο της VW, ενώ 2 απείχαν από την ψηφοφορία. Ωστόσο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκηδιευκρινίζει ότι ο λόγος που απείχε της ψηφοφορίας, δεν ήταν γιατί τάσσεται κατά του ελέγχου της Volkswagen. Αντιθέτως ζητεί να ελεγχθεί αλλά αφού υπάρξει ένα πόρισμα που θα προέλθει από σχετιό τεχνικό και επιστημονικό έλεγχο. 

«Η εξεταστική επιτροπή που τελικά θα συσταθεί, αφού υπερψηφίστηκε κόντρα στην ευρωπαϊκή Δεξιά, αναμένεται να ερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβαινε η συστηματική παραβίαση των διεθνών κανονισμών καθώς και τις πολιτικές ευθύνες που προκύπτουν, καθώς από το 2013 η ερευνητική υπηρεσία της Κομισιόν (Joint Research Center) είχε προειδοποιήσει ότι τα “συστήματα αναστολής” (defeat devices) που χρησιμοποιούσε, μεταξύ άλλων και η VW, θα μπορούσαν να παραποιήσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων εκπομπών ρύπων, μια έκθεση που παρέμεινε αναξιοποίητη για άγνωστους(;) λόγους μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «η ψήφος των ευρωβουλευτών της ΝΔ, αποκαλύπτει ξεκάθαρα την ταύτιση της ΝΔ με τα μεγάλα συμφέροντα, κόντρα στη δημοκρατία και τη διαφάνεια στην Ευρώπη».

«Πρόκειται για μια επιλογή που πλήττει ευθέως τους Ευρωπαίους πολίτες και κάθε έννοια ανάπτυξης με οικολογικό πρόσημο. Επιπλέον, με την κίνηση αυτή φαίνεται η υποκριτική στάση των δυνάμεων αυτών σε σχέση με το σεβασμό του περιβάλλοντος, μόλις λίγες μέρες μετά 


σχετικα αρθρα