Για αλλαγή συσχετισμών στην Ευρώπη που επιτρέπουν πια τη συγκρότηση ενός μετώπου κατά της λιτότητας, κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» και εξηγεί ποια χαρτιά έχει στη διάθεσή του ο Τσίπρας το επόμενο καυτό τρίμηνο.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον θα παιχτεί μέσα στους επόμενους τρεις καυτούς μήνες», γράφει ο απεσταλμένος Έτορε Λιβίνι και εξηγεί: «Μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πιο δύσκολο εμπόδιο: την έγκριση της μεταρρύθμισης των συντάξεων και του φορολογικού, με την κατάργηση της ευνοϊκής μεταχείρισης των αγροτών. Ιδιαίτερα λεπτά θέματα τόσο όσον αφορά την κοινωνική στήριξη όσο και για τις ισορροπίες του κόμματος».

Η εφημερίδα τονίζει πως «η ελπίδα είναι να μπορέσει να αντέξει η κυβερνητική πλειοψηφία». 

Ο ιταλός αναλυτής, δεν εκτιμά ότι υπάρχει ένα «εναλλακτικό σχέδιο» και εξηγεί: «Το κρυφό χαρτί, σε περίπτωση ανάγκης, είναι η στήριξη της κυβέρνησης από τους δεκατρείς βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Μετά, η Αθήνα στοχεύει στην άμεση έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους (τον Φλεβάρη, προσδοκά ο Τσακαλώτος). Κανείς, κάτω από τον Παρθενώνα, δεν περιμένει ολικές διαγραφές. Όλοι όμως, ακόμη και τα γεράκια της λιτότητας, συμφωνούν στην επιμήκυνση της λήξης των δανείων και στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, προσφέροντας στη χώρα το αναγκαίο οξυγόνο για την οικονομική ανάκαμψη και για να πέσει οριστικά η αυλαία όσον αφορά τον κίνδυνο του Grexit».

Η ιταλική εφημερίδα προβλέπει ότι «το Βερολίνο θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα στην διάθεσή του για να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί μέχρι τέλους τις δεσμεύσεις της», αλλά θεωρεί, παράλληλα, ότι «ο Παρθενώνας κρύβει τουλάχιστον δυο άσους στο μανίκι».

Σύμφωνα με τον ίδιο «το ένα είναι η αντοχή της οικονομίας, με πρόβλεψη για επιστροφή στην ανάπτυξη, από μέρους της κυβέρνησης, στα μέσα του 2016» και «ο δεύτερος άσος, είναι «η μεταμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτικού πλαισίου», αφού «οι σοσιαλιστές βρίσκονται στην κυβέρνηση στην Πορτογαλία, ο Ματέο Ρέντσι ξεκίνησε μια ζωηρή διαλεκτική αντιπαράθεση με την Μέρκελ και στο Παρίσι είναι στην εξουσία ένας αριστερός πρόεδρος».

Σύμφωνα με την εφημερίδα κατά συνέπεια «η ιδέα ενός ενωμένου μετώπου κατά της λιτότητας αποτελεί σήμερα κάτι περισσότερο από μια αυταπάτη» και «είναι κάτι στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται».