Για νέα δυναμική στις σχέσεις της Ελλάδας με την Παλαιστίνη έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον Μαχμούντ Αμπάς. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η χώρα μας μπορεί να παίξει τον ρόλο της «γέφυρας» διαλόγου στην περιοχή και επεσήμανε πως η λύση στο Παλαιστινιακό πρέπει να είναι επί τη βάση των συνόρων του 1967.  

«Αναδεικνύεται η νέα δυναμική στις σχέσεις μας με την Παλαιστίνη, σχέσεις που δοκιμάστηκαν και σφυρηλατήθηκαν σε πολύ δύσκολες στιγμές. Και σήμερα δοκιμάζονται οι σχέσεις μας. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, μας ανησυχεί η κατάσταση στη Συρία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε: 

Συζητήσαμε με τον κ. Αμπάς τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα ως γέφυρα συνεννόησης στην περιοχή. Εργαζόμαστε για μία λύση δύο κρατών, η οποία θα οδηγήσει σε παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορα του 1967 που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Αποδίδουμε σημασία στον άμεσο τερματισμό των εποικισμών, και τον σεβασμό των ιερών τόπων. 

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως μαζί με τον Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασαν την «την τρομοκρατία» και ζήτησαν «να επανεκκινήσει η διαδικασία για πολιτική λύση με ξεκάθαρο ορίζοντα».  «Στηρίζουμε τον πρόεδρο Αμπάς, έναν άνθρωπο που μπορεί να προωθήσει δυναμικά αυτή τη διαδικασία» είπε και πρόσθεσε: 

Επίσης υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή η βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Συμφωνήσαμε ενίσχυση των σχέσεων μας στους οργανισμούς που συμμετέχουμε από κοινού, όπως ο ΟΗΕ. 

«Υπογραμμίσαμε ότι η Ελλάδα, πέραν της παραδοσιακής φιλίας με την Παλαιστίνη, έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει σχέσεις με άλλα κράτη, έχει τη δυνατότητα να παίξει εποικοδομητικό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων όπως το παλαιστινιακό» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης, σε όλα τα δημόσια έγγραφα του ελληνικού κράτους να αναγράφεται ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή».

«Όταν ο χρόνος κριθεί κατάλληλος, όταν δούμε ότι έτσι η ειρηνευτική διαδικασία θα επιταχυνθεί η Ελλάδα θα προχωρήσει στα κατάλληλα βήμα» είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τον χρόνο που η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Παλαιστίνης.  

«Ο λαός της Ελλάδας έχει την ιστορία του, τον πολιτισμό του και την ανθρωπιά του. Εκτιμώ την στήριξη του ελληνικού λαού στις προσπάθειές μας» από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αμπάς

«Ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα για τα δεινά της Παλαιστίνης από την ισραηλινή κατοχή. Πρέπει να τελειώσει η κατοχή, να επιστρέψουν οι παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι, όπως επίσης και οι πρόσφυγες» επεσήμανε. 

«Θέλουμε λύση με τους γείτονες μας επί τη βάση των συνόρων του 1967. Είναι η τελευταία ευκαιρία για ειρήνευση στην περιοχή» πρόσθεσε.