ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Σαββαΐδου προσφεύγει στο ΣτΕ για την «καρατόμησή» της

Δημοσίευση 21 Δεκεμβρίου 2015, 20:14 / Ανανεώθηκε 21 Δεκεμβρίου 2015, 20:14
Η Σαββαΐδου προσφεύγει στο ΣτΕ για την «καρατόμησή» της
Facebook Twitter Whatsapp

Στην αντεπίθεση περνά η πρώην γενική  γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία παύθηκε από τα καθήκοντα της με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, εξαιτίας της δικαστικής της εμπλοκής σε δύο ποινικές υποθέσεις. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην αντεπίθεση περνά η πρώην γενική  γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία παύθηκε από τα καθήκοντα της με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, εξαιτίας της δικαστικής της εμπλοκής σε δύο ποινικές υποθέσεις

Η κυρία Σαββαΐδου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η από 22 Οκτωβρίου 2015 απόφαση του υπουργικού συμβουλίου με την οποία παύτηκε από τα καθήκοντά της. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι παραβιάσθηκε το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο κατοχυρώνεται από την ΕΣΔΑ και από το Σύνταγμα.

Στην προσφυγή της, υποστηρίζει ότι ναι μεν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι πολιτικές και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως προς τη νομιμότητα τους, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η κυβερνητική αυτή πράξη έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ατομικής διοικητικής πράξης, καθώς αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο και ρυθμίζει αρνητικά την υπηρεσιακή της κατάσταση.

Ακόμη,  επισημαίνει ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μη νόμιμη καθώς δεν προηγήθηκε όπως προβλέπει η νομοθεσία σχετική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, ενώ παράλληλα παραβιάστηκε και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας αφού πρόκειται  για μια ατομική διοικητική πράξη, η οποία έπρεπε να έχει ειδική αιτιολογία, ενώ θα έπρεπε να είχε κληθεί  προηγουμένως  να παρέχει εξηγήσεις (ακρόαση).

Υπενθυμίζεται, ότι σε βάρος της κυρίας  Σαββαΐδου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για παράβαση καθήκοντος.

Ήδη, η υπόθεση  της παράβασης καθήκοντος θα εκδικαστεί στις 19 Ιανουαρίου 2016  στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, αν και η κυρία Σαββαΐδου επικαλείται ότι η παραπομπή της δεν είναι νομότυπη και έγκυρη, καθώς ουδέποτε της επιδόθηκε το κλητήριο θέσπισμα.