του Τάσου Τσιφόρου 

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δοθεί η μάχη της 10ης Ιανουαρίου για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, έστω κι αν η Συγγρού δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα οριστικά αποτελέσματα. 

Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης διαμορφώνουν ήδη τις στρατηγικές τους και συγκροτούν τις συμμαχίες τους, σε μία κόντρα από τα παλιά καθώς αποτελεί μία νέα εκδοχή του «πολέμου» μεταξύ καραμανλικών και μητσοτακικών στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε και ξεπέρασε την επικοινωνιακή υπεροπλία του κ. Τζιτζικώστα, μπαίνοντας καθαρά ως δεύτερος στην τελική αναμέτρηση και ήδη επιδιώκει να εκφράσει το 60% των ψηφοφόρων που δεν επέλεξαν τον κ. Μεϊμαράκη. Ο τρίτος της οικογένειας Μητσοτάκη που διεκδικεί την ηγεσία ερμήνευσε ήδη το 60% του συνόλου, δηλαδή τις ψήφους που συγκέντρωσε ο ίδιος αλλά και οι Απ. Τζιτζικώστας και Αδ. Γεωργιάδης ως αίτημα αλλαγής και ανανέωσης του κόμματος και θα επιδιώξει αυτό να το εκφράσει και στην κάλπη του Ιανουαρίου.

Παρά τις πολιτικές διαφορές (ο ίδιος μεταρρυθμιστής, ο κ. Γεωργιάδης δεξιός, ο Απ. Τζιτζικώστας νεοσυντηρητικός) ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι το αίτημα για ανανέωση διατρέχει και τις τρεις υποψηφιότητες και προσδοκά σε συμμαχίες. Ήδη στο αίτημά του ανταποκρίθηκε, όπως αναμένετο, ο κ. Γεωργιάδης. Εις ότι αφορά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, πληροφορίες του Νewpost τον φέρουν να δέχεται εισηγήσεις από βουλευτές, όπως οι Μ. Βορίδης και Αννα Ασημακοπούλου, προκειμένου να παράσχει, επίσης, στήριξη στον κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, ο ίδιος μοιάζει επιφυλακτικός, κυρίως γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πλήρη ρήξη των, όποιων, διαύλων με το καραμανλικό σύστημα. Δεν αποκλείεται, πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας να μην λάβει μεν επισήμως θέση αλλά να αφήσει να φανεί η προτίμησή του προς τον κ. Μητσοτάκη. 

Το πρόβλημα για τον υποψήφιο για την ηγεσία του κόμματος είναι ο βαθμός συνέπειας των ψηφοφόρων στις επιλογές των εκλεκτών τους. Ουδείς, με άλλα λόγια, δεν μπορεί να αποκλείσει ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών που επέλεξαν τους κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη την Κυριακή να μην προσέλθει στις κάλπες του Ιανουαρίου. Αντιστοίχως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ψηφοφόροι του κ. Γεωργιάδη, με λαϊκό προσανατολισμό, δεν θα επιλέξουν τον κ. Μεϊμαράκη αντί του «φιλελεύθερου» Μητσοτάκη ή, αντιστοίχως, «καραμανλικοί» βορειοελλαδίτες που επέλεξαν Τζιτζικώστα δεν θα επιστρέψουν στην κοίτη του καραμανλισμού στον Β΄ γύρο. 

Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις (αποχή, προσέλκυση ψηφοφόρων άλλων υποψηφίων) ο κ. Μεϊμαράκης θα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κατάληψη της ηγεσίας, με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει... δύο βήματα για να μειώσει τη διαφορά. Οι δέκα μονάδες, εξάλλου, που χωρίζουν τους δύο διεκδικητές δεν είναι αμελητέο μέγεθος, ειδικά από τη στιγμή που ο ένας εκ των δύο (Μεϊμαράκης) ακουμπά στο 40%. Είναι ενδεικτικό ότι χωρίς καμία επιπλέον ψήφο, αλλά και χωρίς καμία απώλεια, μόνον από τη μείωση της συμμετοχής (δηλαδή την αποχή) ο κ. Μεϊμαράκης μπορεί να αναδειχθεί νικητής. Ενδεικτικά, εάν ο αριθμός των 400.000 ψηφοφόρων μειωθεί στις 350.000 τότε ο κ. Μεϊμαράκης υπερβαίνει, σε ποσοστό, το 45%. 

Το δύσκολο έργο για τον έμπειρο πολιτικό είναι να ανταπεξέλθει στην πίεση που θα ασκήσει ο κ. Μητσοτάκης πάνω στο δίλημμα συντήρηση – ανανέωση και παλαιό – νέο. Αυτό, με την ενεργοποίηση των καραμανλικών, το πέτυχε απέναντι στην πίεση του Απ. Τζιτζικώστα, ωστόσο απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να αναδείξει, από την πλευρά του, την ικανότητά του να ενώσει τις τάσεις του κόμματος αλλά και να συνθέσει. Επί της ουσίας, θα στέλνει το μήνυμα ότι ο ίδιος παραμένει εγγυητής μίας ενωμένης και με κοινωνικό πρόσημο Νέας Δημοκρατιας, προκειμένου το κόμμα να μη διολισθήσει σε «νεοφιλελεύθερες», όπως λένε συνεργάτες του, ατραπούς.

Κυρίως, όμως, ο κ. Μεϊμαράκης θα απευθυνθεί για άλλη μία φορά στο παραταξιακό θυμικό των ψηφοφόρων, ενεργοποιώντας αντανακλαστικά για την ιστορία και τη συνέχεια του κόμματος. Θα εμφανιστεί, συνεπώς, ο εκφραστής του μεσαίου χώρου και του καραμανλισμού απέναντι στην υποψηφιότητα Μητσοτάκη. Κι αν κάποιος κρίνει από την κινητοποίηση των καραμανλικών στην ψηφοφορία της Κυριακής, αυτό αποτελεί και το ισχυρό του χαρτί για τη 10η Ιανουαρίου.