«Για να ανακτήσουμε την κυριαρχία της χώρας και να βγούμε από τον έλεγχο της τρόικας, πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία»: Με τη φράση αυτή (από τη συνομιλία που είχε με τους Financial Times) ως οδηγό, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα σε κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα, ότι ιδίως στο επόμενο δίμηνο, λάθη και αστοχίες δεν θα γίνουν αποδεκτά. 

Συνεργάτης του ξεδίπλωνε χθες τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, με το άνοιγμα της Βουλής μετά τις γιορτές: κατάθεση του νομοσχεδίου, αυτού που χάριν συντομίας ονομάστηκε «παράλληλο πρόγραμμα», ψήφιση του ασφαλιστικού ως τις 15 Ιανουαρίου, ψήφιση εν συνεχεία, της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια, και, τέλος, ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τις 15 Φεβρουαρίου. Για να ξεκινήσει αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος, συζήτηση που θα συμπίπτει με το άνοιγμα των «χαρτιών» εκ μέρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη συνέχιση ή μή, της παραμονής του στη χώρα μας. 

Ο σχεδιασμός αυτός όμως προκειμένου να πετύχει, συνεπάγεται μια απρόσκοπτη πορεία χωρίς καθυστερήσεις και λάθη, όπως συνέβη για παράδειγμα με την 1η φάση του «παράλληλου προγράμματος», αναγνωρίζουν τώρα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου. 

Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ανησυχούν, όπως λένε, στην κυβέρνηση και τούτο γιατί για τα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος είχαν συναινέσει οι θεσμοί, φαίνεται όμως κάτι το κακό timing (μερικές ώρες πριν το Euro Working Group), κάτι η προπαγάνδα της αντιπολίτευσης για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και έγινε ό,τι έγινε... Αλλά εκτός της ανάγκης για πιο συντονισμένη δουλειά, η κυβέρνηση έβγαλε και ένα ακόμη συμπέρασμα που μάλλον θα βρούμε μπροστά μας προσεχώς: ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση... 

Πάντως, μια πρώτη γεύση του ...σπριντ στο οποίο θα επιδοθεί στο εξής η κυβέρνηση, αναμένεται να πάρουμε σήμερα στη Βουλή, εκεί όπου πρέπει να διευθετηθούν όλες εκείνες οι εκκρεμότητες, των οποίων οι προθεσμίες λήγουν στο τέλος του έτους και οι οποίες επρόκειτο να ρυθμιστούν μέσω του «παράλληλου προγράμματος» (αν ψηφιζόταν).