current views are: 12

22 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση11:19

Υπερψηφίστηκε με 194 «ναι» το Σύμφωνο Συμβίωσης μετά από θυελλώδη συζήτηση

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση γεμάτη αντιπαραθέσεις, το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης​, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, ενώ σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ να καταψηφίζει, όσο και στη Νέα Δημοκρατία.

Δημοσίευση 11:19’

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση γεμάτη αντιπαραθέσεις, το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης​, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, ενώ σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ να καταψηφίζει, όσο και στη Νέα Δημοκρατία.

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση γεμάτη αντιπαραθέσεις, το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, ενώ σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ να καταψηφίζει, όσο της Νέας Δημοκρατίας. 

Σε σύνολο 249 βουλευτών, υπέρ τάχθηκαν 194, κατά 55 και 51 έλειπαν από την ψηφορορία.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα 

Ειδικότερα, υπέρ τάχθηκαν επί της αρχής του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων

Σημειώνεται ακόμη πως από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν οι: Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Θεοφύλακτος. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίασε η επικεφαλής της Κ.Ο. Φώφη Γεννηματά, ενώ από το Ποτάμι ο Ιλχάν Αχμέτ και η Κατερίνα Μάρκου.

Κατά τάχθηκαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Από πλευράς ΚΚΕ απουσίαζαν 11 βουλευτές, μεταξύ των οποίων γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Κουτσούμπας, η Αλέκα Παπαρήγα, η Λιάνα Κανέλλη, η Διαμάντω Μανωλάκου, Κώστας Στεργίου, ο Στέφανος Βαβαλίδης, ο Νίκος Μωραΐτης και ο Νίκος Καραθανασόπουλος. 

Κατά συνείδηση ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με 29 να καταψηφίζουν, 19 να τάσσονται υπέρ και 27 να είναι απόντες.

Ειδικότερα, από την ΝΔ, επί της αρχής και επί των άρθρων 1 έως 14 που ρυθμίζει το σύμφωνο συμβίωσης ψήφισαν ΝΑΙ οι: Γιάννης Πλακιωτάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (καταψήφισε το άρθρο 7), Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χρήστος Δήμας Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Τασούλας και Νίκος Παναγιωτόπουλος (καταψήφισαν τα άρθρα 9, 10, 11). Οι Μάκης Γιακουμάτος και Γιάννης Βρούτσης ψήφισαν «ναι» επί της αρχής και καταψήφισαν τα άρθρα.

Από την άλλη πλευρά καταψήφισαν το νομοσχέδιο οι: Άννα Καραμανλή, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγακας, Σάββας Αναστασιάδης, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκοδήμος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης.

Απόντες ήταν οι: Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σοφία Βούλτεψη, Αδωνης Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Γιώργος Κοντογιώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής (Σερρών) , Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Αντωνιάδης.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες που κεντρικά τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου, διαφοροποιήθηκαν 3 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ. Πρόκειται για τους Κώστα Ζουράρι, Θανάση Παπαχριστόπουλο και Έλενα Κουντουρά. Απουσίαζε ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Για μία «ιστορική δημοκρατική παρακαταθήκη» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του. Μμάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική, ζητώντας συγγνώμη που η κυβέρνηση δεν έφερε νωρίτερα το νομοσχέδιο.

Αποσπασματικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η κυβέρνηση επιβεβαιώνει σε καθημερινή βάση τον κυβερνητικό της εταίρο, που είπε πως θα μάθει τον κ. Τσίπρα να γράφει με το δεξί, αφού σε ζητήματα δικαιωμάτων των πολιτών (φυλακισμένοι, ΑΜΕΑ, Ρομά) δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και σε υποθέσεις (όπως η καύση νεκρών, η υπόθεση Ρίχτερ) ή τηρεί σιγή ή αποδεικνύεται τόσο συντηρητική, όσο και οι προηγούμενες.

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, όχι μόνο πρότεινε δημοψήφισμα για το θέμα αλλά πρότεινε να χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες σε όλη τη χώρα, μετά την αντίστοιχη προτροπή Αμβροσίου για το Αίγιο. Χαρακτήρισε δε «βάρβαρη πρόκληση» την εικόνα δύο νέων που φιλήθηκαν στο στόμα ντυμένοι παπάδες μπροστά από την Μητρόπολη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αφού στήριξε το νομοσχέδιο, επέκρινε τις ανάρμοστες εκφράσεις που ακούστηκαν για το θέμα του Συμφώνου Συμβίωσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ δήλωσε ότι στενοχωρήθηκε από την στάση που τήρησαν ορισμένοι ιεράρχες οι οποίοι «ζουν τον Μεσαίωνά τους».

Θυελλώδης συζήτηση και κόντρες

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε θυελλώδης συζήτηση. Η παρουσία υπουργών για να υπεραμυνθούν τις νέες ρυθμίσεις , οι έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και ορισμένες διαφοροποιήσεις βουλευτών από την γραμμή του κόμματος τους χαρακτήρισαν τα όσα συζητήθηκαν στην ολομέλεια.

Οι βαριές αναφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσαν, πολλές φορές τις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, και του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά.

«Αν συνευρεθεί κάποιος με τον κ. Κατσίκη τότε θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία», ανέφερε ο κ. Αμυράς, σχολιάζοντας τις έντονες επικριτικές αναφορές του για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης που λέγεται Αμυράς. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για τα όσα είπε για μένα», αντέδρασε ο κ. Κατσίκης.

«Να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης κάτι κάνεις καλά», αντέτεινε ο κ. Αμυράς, ενώ ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Λαμπρούλης, έδωσε τέλος στην αντιπαράθεση, ζητώντας να μην γραφτούν στα πρακτικά οι εκφράσεις που ακούστηκαν.


σχετικα αρθρα