Την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας Siemens, υπερασπίστηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας

Μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας, δήλωσε πως δεν είχε την επιλογή να μην υπογράψει τη συμφωνία, από τη στιγμή που είχε περάσει από τη Βουλή.

Όπως είπε, με το που ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού των Οικονομικών, συγκάλεσε σύσκεψη με τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ζητώντας συμβουλές για τις ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει. «Η γνώμη των συμβούλων με την οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ήταν πως έπρεπε να υπογράψω», σημείωσε.

Ακόμα, αναφέρθηκε σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα, το οποίο έκρινε πως ο νομοθέτης δέσμευσε τον υπουργό και δεν του έδωσε τη δυνατότητα να απέχει από την υπογραφή. «Το δικαστήριο λέει ότι ο υπουργός δεν μπορούσε να τροποποιήσει την συμφωνία», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία που υπεγράφη ως μη παράλογη, εξηγώντας πως τα 2 δισ. ευρώ απαιτήσεων από τη Siemens που έβγαλε το πόρισμα της επιτροπής που συστήθηκε για τη μελέτη του ζητήματος, ήταν υπερβολικό ποσό, καθώς για να υφίστατο, θα έπρεπε η εταιρεία να έκανε επενδύσεις της τάξης των 20 δις ευρώ στη χώρα μας.

Πάντως, από την τοποθέτηση των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, έγινε ξεκάθαρο πως το θέμα, τουλάχιστον στο βαθμό των ευθυνών του κ. Στουρνάρα δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Και αυτό γιατί, όλα τα κόμματα συμφώνησαν στη βασική παραδοχή πως ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να υπογράψει τη συμφωνία που ψήφισε η Βουλή.