Την ανάκληση του έλληνα πρέσβη στην Πράγα, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, αποφάσισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τσέχου προέδρου ότι η Τσεχία θα γίνει μέλος της ευρωζώνης, αμέσως μόλις η Ελλάδα βγει από το ευρώ. 

Ο Μίλος Ζέμαν, είχε δηλώσει μάλιστα η «εξαιρετικά απογοητευμένος» που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δεν οδήγησαν, τελικά σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ», παρόλο που αυτό διαφαινόταν αρκετά πιθανό.

Η υπομονή του υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί μετά από μία σειρά εχθρικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας που άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι και συνεχίστηκαν μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Στην τελευταία πρόκληση είχε απαντήσει μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, υπενιθυμίζοντας ότι «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος» αφήνοντας το περιθώριο στην άλλη πλευρά να γεφυρώσει το χάσμα, πράγμα το οποίο δεν έγινε. 

Η κλήση για διαβουλεύσεις στην Αθήνα του πρέσβη Παναγιώτη Σαρρή δίνει ένα σαφές μήνυμα της Ελλάδας ότι δεν θα ανεχθεί δυσμενείς και απαξιωτικές δηλώσεις για τη χώρα.