Η πρώτη σοβαρή διάσταση απόψεων καταγράφεται στη συμπόρευση Κυριάκου Μητσοτάκη - Άδωνι Γεωργιάδη, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Αγκάθι στις σχέσεις των δύο πρώην ανθυποψηφίων αποτελεί το σύμφωνο συμβίωσης, για το οποίο έχουν εκφραστεί με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στην προοδευτική κοινωνία υποσχόμενος ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ του συμφώνου συμβίωσης εάν εκλεγεί εκείνος αρχηγός. 

Αντιθέτως, ο πιο δεξιός Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε πριν από μερικές ημέρες ότι έτσι όπως είναι καταρτισμένο σήμερα το νομοσχέδιο «έχει ορθάνοιχτες τις πόρτες για γάμο και υιοθεσία», γι' αυτό και δεν θα το ψηφίσει. Είχε αναφερθεί προ ολίγων ημερών, μάλιστα, στις ιδεολογικές διαφορές που έχει με τον κ. Μητσοτάκη: «Με τον Κυριάκο έχουμε 100% ταύτιση απόψεων στην οικονομία και στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε διάσταση απόψεων στην κοινωνική ατζέντα όπως για παράδειγμα στο σύμφωνο συμβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει ότι όποια αλλαγή δεν επιτρέπεται να προσβάλει το θεσμό της οικογένειας.

Το σύμφωνο συμβίωσης φαίνεται ότι διατηρεί τις αποστάσεις ακόμη και στις συμμαχίες για τον νέο αρχηγό της ΝΔ.