Την κατηγορηματική αντίθεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στις ρυθμίσεις που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής, ο Βασίλης Κόκκαλης.

Ο εισηγητής του κόμματος ισχυρίστηκε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου, δημιουργόυν περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιδιώκουν να λύσουν, καθώς προκαλούν σύγχυση στο ζήτημα της αναγνώρισης του Συμφώνου ως γάμου. Όπως εξήγησε, αυτή η σύγχυση αφήνει εκτεθειμένο το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την υιοθεσία το γάμο μεταξύ ζευγαριών. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κόκκαλη, ανοίγει ο δρόμος για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, εξέλιξη με την οποία τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του είναι αντίθετοι. «Μπορεί να προαχθεί το Έθνος όπως ορίζει το Σύνταγμα από υιοθεσία μεταξύ των ομοφυλοφίλων, όταν υπάρχει το πρόβλημα του δημογραφικού;», αναρωτήθηκε.

Μάλιστα για να στηρίξει τη θέση του, ο βουλευτής επικαλέστηκε και το άρθρο 21 του Συντάγματος που προστατεύει τη μητρότητα. «Το άρθρο αναφέρει ρητά ότι η οικογένεια είναι το θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους», είπε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λέγοντας ότι όντας αμήχανη αντιπολίτευση, βρήκαν την ευκαιρία να κατακρίνουν τους ΑΝΕΛ. «Το ΠΑΣΟΚ το 2013 στο δικαστήριο υποστήριζε αυτά που λέω εγώ τώρα. Δεν μπορείτε εσείς, το κόμμα που έφερε τον εξευτελισμό των αξιών να μας λέτε ακραίους», είπε.

Πάντως, η απόφαση των ΑΝΕΛ είναι να ψηφίσουν κατά συνείδηση, γεγονός που έχει πυροδοτήσει φήμες πως ενδέχεται βουλευτές, όπως ο  κ. Παπαχριστόπουλος, να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.