της Άρτεμις Παραδείσου 

Συντονισμός, συντονισμός, συντονισμός. Συντονισμός της κυβέρνησης μεταξύ των μελών της, συντονισμός της κυβέρνησης με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, συντονισμός της κυβέρνησης με την κοινωνία. 

Την επισήμανση αυτή αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία θα κλείσει μια σημαδιακή χρονιά, που έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση. 

Καθώς δε, το επόμενο δίμηνο απαιτεί γρήγορες και συντονισμένες κινήσεις, εκτιμάται πως η ομιλία του θα έχει αρκετή δόση προειδοποίησης προς κάθε κατεύθυνση. Με τράβηγμα των «αυτιών» υπουργών, καθώς αρκετά είναι τα παραδείγματα που έχουν φέρει, τελευταία, σε δύσκολη θέση του Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζεται ότι ο Α. Τσίπρας τους έχει επισημάνει ότι είναι υπό διαρκή έλεγχο και πάντως, με την παρέλευση 6μηνου, το Μάρτιο δηλαδή, θα μπει και η... βαθμολογία (κάποιοι επιμένουν ωστόσο ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μέσα στο χειμώνα). 

Ο καινούριος χρόνος θα σηματοδοτήσει, επιπλέον, το νέο, και ακόμη πιο δύσκολο διαπραγματευτικό γύρο με μέτρα δύσκολα: για τους συνταξιούχους ή εκείνους που προετοιμάζονται για τη σύνταξη, για τους αγρότες, για τους έχοντες κόκκινα δάνεια κ.ο.κ. Εδώ το χρονοδιάγραμμα είναι «κλειστό»: ως τις 15 Ιανουαρίου να έχει διευθετηθεί το καυτό θέμα του ασφαλιστικού, αμέσως μετά αυτό των κόκκινων δανείων, με στόχο, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως τις 15 Φεβρουαρίου. Καθώς, αμέσως μετά, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει πολλές καλές ειδήσεις: έναρξη συζήτησης για το χρέος, άρση των capital controls μέσα στο Μάρτιο, έξοδος στις αγορές το 2016.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, λοιπόν, η κυβέρνηση αναζητά τις πολιτικές εκείνες που θα λειτουργήσουν ως κοινωνικό αντίβαρο: χθες με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και τη «συγνώμη» του Αλέξη Τσίπρα, τον Ιανουάριο με τα πρώτα μέτρα του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος». 

Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να επιταχύνει ρυθμούς το επόμενο διάστημα με θέματα, όπως ο αναπτυξιακός νόμος, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, το νομοσχέδιο για την παιδεία, ενώ το Δημόσιο θα επιδιώξει επιπλέον έσοδα από τομείς, όπως το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ενώ ένα σημείο με τη δική του ξεχωριστή βαρύτητα θα είναι η εκ νέου δέσμευση του πρωθυπουργού για μη μείωση των κύριων συντάξεων.