current views are: 9

23 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:49

Τσίπρας: Δεν θα προχωρήσουμε σε μείωση των κύριων συντάξεων – 11 νομοθετικές δράσεις το 2016

Έντεκα δράσεις για τη νέα χρονιά, με έμφαση στη φοροδιαφυγή, προανήγγειλε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2015 ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει 12η μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ αποκάλυψε και συνάντηση του γ.γ. της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου με τον Ε. Φαλτσιανί, το άμεσα εμπλεκόμενο πρόσωπο της λίστας Λαγκάρντ, από τον οποίο, όπως τόνισε, παρέλαβε ένα στικάκι με ύποπτες συναλλαγές, τις οποίες παρέδωσε στον εισαγγελέα. 

Δημοσίευση 09:49’

Έντεκα δράσεις για τη νέα χρονιά, με έμφαση στη φοροδιαφυγή, προανήγγειλε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2015 ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει 12η μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ αποκάλυψε και συνάντηση του γ.γ. της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου με τον Ε. Φαλτσιανί, το άμεσα εμπλεκόμενο πρόσωπο της λίστας Λαγκάρντ, από τον οποίο, όπως τόνισε, παρέλαβε ένα στικάκι με ύποπτες συναλλαγές, τις οποίες παρέδωσε στον εισαγγελέα. 

Έντεκα δράσεις για τη νέα χρονιά, με έμφαση στην φοροδιαφυγή, προανήγγειλε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2015 ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει 12η μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ αποκάλυψε και συνάντηση του γ.γ. της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου με τον Ε. Φαλτσιανί, το άμεσα εμπλεκόμενο πρόσωπο της λίστας Λαγκάρντ, από τον οποίο, όπως τόνισε, παρέλαβε ένα στικάκι με ύποπτες συναλλαγές, τις οποίες παρέδωσε στον εισαγγελέα. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

Ο ελληνικός λαός έβαλε τη σφραγίδα του με τη τριπλή παρουσία του στις κάλπες. Με επιμονή και πείσμα επέβαλε τη βούλησή του να αλλάξει κεφάλαιο, όχι απλά σελίδα. Μας ανέθεσε να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. 

Ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και πράγματι μπορεί να μην αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς όμως η Ευρώπη του 14 δεν έχει σχέση με αυτή του Γενάρη του 15. Σήμερα έχουμε νέα πραγματικότητα. Και αυτή η νέα μέρα έχει μπολιαστεί από τους αγώνες του ελληνικού λαού. Ας ελπίσουμε αυτή η χρονιά να γονιμοποιήσει τους αγώνες.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός υπάρχουν δύο όψεις στο σχέδιο της κυβέρνησης: 

  • Η συμφωνία με τους εταίρους, το αποτύπωμά της κυβέρνησης για να διεκδικήσουμε κοινωνικές πολιτικές. Περιέχει μεταρρυθμίσεις για να γίνει κοινωνικό το κράτος.
  • Η δεύτερη όψη είναι οι εσωτερικές δεσμεύσεις, οι παρεμβάσεις που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζουν το κοινωνικό πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε 12η μείωση στις κύριες συντάξεις:

Επειδή οι 11 προηγούμενες περικοπές μείωσαν τις συντάξεις κατά 45% αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του συστήματος ασφάλισης, στόχος μας είναι εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητά του. 

Πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό τοπίο για τη χώρα, που θα οδηγήσει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση και στην επιστροφή στις αγορές και στην αποδέσμευση από τους δανειστές.

Ως προς το ασφαλιστικό, δεν θα προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων.Στόχος της κυβέρνησής μας είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αξιολόγηση για να μην πληγούν παραπάνω κοινωνικές ομάδες όπως οι συνταξιούχοι. 

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, προανήγγειλε 11 δράσεις ως κομμάτια ενός συμπαγούς σχέδιου μεταρρυθμίσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2016:

  • Την εφαρμογή ενός νόμου που έχει ψηφιστεί, όμως, πρέπει να γίνει σαφές ότι θα προχωρήσουμε. Στην υποχρέωσή μας να υλοποιήσουμε το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Εμείς θα προχωρήσουμε. Δεν μπορεί τίποτα να σταθεί εμπόδιο σε μια απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι άδειες θα αποδοθούν με τρόπο διαφανη και νόμιμο. Η διαδικασία δημοπράτησης θα γίνει το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη και θα είναι είναι κάτι που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  • Την κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου τον Γενάρη, με αιχμές στην παραγωγή και την τεχνολογία. 
  • Την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Νέο σύστημα αξιολόγησης, σε προϊσταμένους και κινητικότητα. 
  • Την ψήφιση για κάρτα ανασφάλιστων και αναμόρφωση συστήματος υγείας.
  • Την κατάθεση σχεδίου νόμου για την κοινωνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα που θα γίνει τον Φλεβάρη. Εμείς ανοίγουμε με το νομοσχέδιο την κοινωνική οικονομία σε όλους τους πολίτες.
  • Την κατάθεση του νομοσχεδίου για την έρευνα, που είναι έτοιμο εδώ και καιρό και μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο αναπτυξιακό εργαλείο, για να αξιοποιήσουμε τους νέους ερευνητές μας. Να σταματήσουμε τη μάστιγα της μετανάστευσης.
  • Την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγή των δημοσίων έργων που αναλύεται στα εξής:

     Ενιαίο σύστημα για τις αδειοδοτήσεις, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης έργων και ηλεκτρονικά συστήματα διοδίων. 

  • Την κατάθεση του νομοσχεδίου για την υλοποίηση δημόσιων συμβάσεων.
  • Την κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την καταπολεμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
  • Ηλεκτρονικό σύστημα εισροών εκροών στα καύσιμα για την καταπολέμηση του λαθρεμπόριου καυσίμων.
  • Ο νόμος για την οικειοθελη αποκάλυψη της φοροδιαφυγής. Τον έχουμε ετοιμάσει και θα τον φέρουμε κατα προτεραιότητα στη Βουλή. Θα δώσουμε τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν βγάλει χρήματα χωρίς να τα δηλώσουν, να πληρώσουν στο ελληνικό κράτος ό,τι τους αναλογεί.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε συνάντηση του γ.γ. της κυβέρνησης κ. Μ. Καλογήρου με τον Ερβέ Φαλτσιανί: 

Ο κ. Φαλτσιανί είναι η ”πηγή” της λίστας Λαγκάρντ. Δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια. Σε αυτή τη συνάντηση παρέλαβε λίστα, στικάκι με 100άδες ύποπτες διεθνείς συναλλαγές και το κατέθεσε στον εισαγγελέα. 

Αυτά θα συνεχιστούν γιατί υπάρχει πολιτική βούληση. Την χρονιά που φεύγει, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν καθημερινά. Προέβλεπαν ύφεση και η χρονιά κλείνει με μηδενική ύφεση. Τους διαψεύσαμε επίσης στην ανακεφαλαιοποίηση και στο bail in. Οι Κασσάνδρες δεν σταματούσαν να προβλέπουν την κατάρρευση της κυβέρνησης. Όχι μόνο άντεξε τρεις φορές αλλά πήρε και ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό.

Ο πρωθυπουργός εκλεισε την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο τονίζοντας ότι ”Για πρώτη φορά στα πολιτικά πράγματα, ο λαός αποφάσισε μετά την συμφωνία και όχι πριν. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η κυβέρνηση μας στηρίζεται σε συμπαγή και αδιατάρακτη κυβερνητική πλειοψηφία. 

Είμαι βέβαιος ότι όπως με επιτυχία καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές του 2015, έτσι θα καταφέρουμε και το 2016 να οδηγήσουμε τον λαό σε ξέφωτο αντιμνημονιακό. Μέσα από την επιστροφή στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη”.


σχετικα αρθρα