του Τάσου Τσιφόρου 

Αν κάτι κρίθηκε οριστικά, είτε με τα επίσημα είτε με τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας είναι η σαφής επιλογή των ψηφοφόρων του κόμματος αυτό να έχει μάλλον κεντρώα παρά πιο δεξιά χαρακτηριστικά. 

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας, οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκαν χθες υπέρ του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, έστω κι αν ο πρώτος χθες δεν βρέθηκε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. 

Αντιθέτως, οι δύο υποψήφιοι, με σαφώς πιο δεξιά ατζέντα, οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης (απείχε χθες από τη Βουλή) έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. 

Ωστόσο, η πολιτική σχέση του μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη με τον Άδωνι Γεωργιάδη, κατ' άλλους το «σύμφωνο συμβίωσης» μεταξύ «κέντρου» και «δεξιάς» δοκιμάστηκε χθες στη Βουλή σε ένα κρίσιμο ζήτημα που, εκ των πραγμάτων, σηματοδοτεί το πολιτικό στίγμα του κόμματος, αν δηλαδή αυτό θα εκφράζεται με ευρωπαϊκό πρόσημο ή με αναφορές στη λαϊκή βάση και την ορθοδοξία. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι δύο ακόμη πρωτοκλασάτα στελέχη που αναμένεται να εκφραστούν υπέρ του κ. Μητσοτάκη, οι Μάκης Βορίδης και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου καθώς επίσης και σειρά βουλευτών που θεωρούνται «σαμαρικών» επιρροών (Κατσανιώτης, Δημοσχάκης, Κυριαζίδης, Κεδίκογλου) καταψήφισαν, επίσης χθες, το σχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης. 

Δεν δοκιμάζεται, όμως, μόνον το ένα στρατόπεδο αλλά και το άλλο. Το «πρωτοπαλίκαρο» του κ. Μεϊμαράκη, ο κ. Γιώργος Βλάχος, τάχθηκε εναντίον του συμφώνου συμβίωσης, οι Βαγγ. Μπασιάκος και Γ. Ανδριανός απουσίαζαν – μεταξύ άλλων – επί της ουσίας επιβεβαιώνοντας ότι το ζήτημα αυτό διχάζει οριζοντίως τη Νέα Δημοκρατία

Ταυτόχρονα αποτυπώνει εμφατικά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί, αμέσως μετά την ανάδειξη αρχηγού, να διαχειριστεί τις εσωτερικές του έριδες που αφορούν όχι μόνον τη στάση έναντι της κυβέρνησης και των μνημονιακών μέτρων αλλά και κορυφαία κοινωνικά ζητήματα, στα οποία δεδομένα θα επενδύσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας καθώς είναι τα μόνα που, τελικά, δίνουν «αριστερό» πρόσημο στην κυβέρνησή του.