Καταιγιστικές εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και 500.000 συναλλαγές, μετά και την νέα λίστα Φαλτσιανί, που πήρε στα χέρια της η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στην κυβέρνηση μιλούν ήδη για ένα σημαντικό όπλο ως αντίβαρο στα νέα μέτρα λιτότητας και καθώς η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει προβάλει στο λόγο της. Το επίμαχο στικάκι παραδόθηκε στον εισαγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο και σε αυτό αποτυπώνονται κινήσεις λογαριασμών που εκτιμάται ότι θα φωτίσουν πλήρως όλη την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ", καθώς θα αποκαλυφθούν καταθέτες και διαδρομές χρημάτων και συνακόλουθα οι τροφοδότες των λογαριασμών.

Το «κρυπτογραφημένο», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αρχείο, που φέρεται να είναι τεράστιο χρίζει ωστόσο ειδικής επεξεργασίας και θα χρειαστεί εξειδικευμένη  τεχνική υποστήριξη από ειδικούς που θα τοποθετήσουν ειδικό λογισμικό προκειμένου να ανοιχτεί. Έτσι στην Εισαγγελία αναμένουν ώστε να αποσαφηνιστεί αν η "αποκρυπτογράφηση" θα γίνει, την περίοδο των γιορτών ή αμέσως μετά ώστε να καθοριστούν κι οι επόμενες κινήσεις των εισαγγελικών αρχών.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου είχε συνάντηση με τον Ερβέ Φαλτσιανί, τον άνθρωπο που αποκάλυψε την περιβόητη λίστα. Όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός ο κ. Καλογήρου έλαβε ένα στικάκι με 100άδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς ύποπτες συναλλαγές, τις οποίες και κατέθεσε χθες στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις απαραίτητες ενέργειές τους, τις οποίες είμαστε βέβαιοι ότι θα διεξαγάγει». Η συνάντηση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρίου, στο Παρίσι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε πως θα επισπευσθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων. «Μετά τη λήψη της νέας λίστας Φαλτισιανί η κυβέρνηση θα στηρίξει ηθικά και υλικά τους εισαγγελείς στο έργο τους» επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην ψηφοφορία για το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια πέρασε τροπολογία με την οποία αίρονται οι περιορισμοί στη χρήση αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν με αξιόποινες πράξεις (ή μέσω αυτών), στις περιπτώσεις κακουργημάτων αρμοδιότητας Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Ουσιαστικά πρόκειται για μια τροπολογία που επιτρέπει τη χρήση από τις αρχές μέσων, όπως η «λίστα Λαγκάρντ», στις έρευνές τους.

«Δεν κρύβουμε τα στοιχεία σε συρτάρια, εμείς κινούμαστε δραστήρια», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του πρωθυπουργού για τις μυστήριες διαδρομές του αρχείου της λίστας Λαγκάρντ. «Αυτές οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, γιατί υπάρχει κυβέρνηση με πολιτική βούληση», υπογράμμισε.

«Είχαμε μια πλήρη ενημέρωση για τις 500.000 κινήσεις που έχουν γίνει από τους «συμμετέχοντες/ουσες» στη λίστα Λαγκάρντ. Θα είναι καταιγιστικές οι εξελίξεις…», σχολίασε στο Facebook ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης

Υπενθυμίζεται ότι ήδη πριν τις εκλογές του Γενάρη ο Ερβέ Φαλτσιανί σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση είχε επισημάνει ότι στη χώρα μας όσον αφορά στη φοροδιαφυγή έχει έρθει στο φως μόνο το 1% του συνολικού φαινομένου και είχε επαναλάβει την διάθεσή του για συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα δεν είχε υπάρξει προσέγγιση προς την πλευρά του, όπως και ο  ίδιος εξάλλου είχε αποκαλύψει τον Γενάρη.