Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης διευρύνει, κατά τη γνώμη του, την έννοια του όρου οικογένεια, «με τρόπο που είναι αντιεπιστημονικός, αντιιστορικός και περίεργος» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, εξηγώντας τους λόγους που απείχε από τη χθεσινή ψηφοφορία.

Μιλώντας σχετικά στο «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε ότι η αποχή του ήταν «μια συνειδητή στάση, διότι ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη το νομοσχέδιο, ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να το περάσουν, επί της διαδικασίας, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο, είναι αντίθετα από αυτά, που οι κυβερνητικοί είχαν δώσει την εντύπωση ότι θα δεχτούν».

«Αυτό το σύμφωνο ξεπερνάει κατά πολύ το σύμφωνο, που είχε ψηφίσει η βουλή επί Χατζηγάκη» είπε και συμπλήρωσε ότι «υπεισέρχεται σε θέματα οικογενειακού δικαίου, άρα Αστικού Κώδικα».

«Εγώ, π.χ. θα συμφωνούσα να αναγνωρίσουμε τη συμφωνία μεταξύ δυο ομόφυλων, αλλά δε δέχομαι ότι αυτά τα μέρη αποτελούν οικογένεια» είπε ακόμα και σημείωσε ότι δεν υπήρξε ρητή αναφορά στο ότι ο νόμος δεν ισχύει για υιοθεσίες.

Επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του και για την διαδικασία σημειώνοντας ότι«εξήντα άρθρα συζητήθηκαν επί της αρχής και κατ' άρθρον σε μια μέρα και δεν δόθηκε η ευκαιρία να διατυπώσει ο καθένας την άποψή του».