current views are: 11

23 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:25

Επιμένει ο Ντάισελμπλουμ: Εγώ ζήτησα από τον Τσίπρα να φύγει ο Βαρουφάκης

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Δημοσίευση 18:25’

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της διαπραγμάτευσης της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης

Είναι κοινό μυστικό πως οι ομόλογοί του στο Eurogroup δεν τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα και κάποια στιγμή, ο ρόλος του στη διαπραγματευτική ομάδα υποβαθμίστηκε για χάρη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος από ένα σημείο και έπειτα χειρίστηκε προσωπικά τις συνομιλίες. 

Το παρασκήνιο πίσω από την υποβάθμιση και τελικά την αντικατάσταση του Γιάνη Βαρουφάκη κατά καιρούς οργιάζει. Και σήμερα, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ ήρθε να δώσει μία νέα διάσταση: Μιλώντας στην εκπομπή nieuwsuur της ολλανδικής τηλεόρασης, παραδέχεται, ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι αυτός ήταν που κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επέμεινε για την αποχώρηση του Βαρουφάκη. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ, η έλλειψη εμπιστοσύνης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απέναντι στον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν τέτοια που «δεν υπήρχε βάση συζήτησης». Σε ένα τηλεφώνημα με τον Τσίπρα, ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε στην παραίτηση του τότε Έλληνα ΥΠΟΙΚ. 

Σύμφωνα με την αφήγηση του  Ντάισελμπλουμ ο Τσίπρας το απάντησε πως αυτό είναι δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του Eurogroup. Ωστόσο, ο ρόλος του Βαρουφάκη μετά του τηλεφώνημα, άρχισε να γίνεται όλο και μικρότερα, ενώ αργότερα ο πρωθυπουργός προχώρησε σε αναδόμηση της διαπραγματευτικής ομάδας με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ήδη από τον Φεβρουάριο, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ εκτιμούσε πως δεν υπήρχε λόγος να συνομιλεί με τον Έλληνα ομόλογό του. «Εάν ο Βαρουφάκης δεν έχει την εντολή να διαπραγματευτεί και να κλείσει συμφωνίες, θα το κάνω απευθείας με τον πρωθυπουργό», αναφέρει. 

Αυτό οδηγεί στις συναντήσεις στις Βρυξέλλες, όπου μαζί με τον Τσίπρα βρίσκουν έναν τρόπο ώστε να επαναφέρουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε τροχιά. Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, «ήταν μία τολμηρή κίνηση», γιατί η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μία ανακοίνωση που δεν έφερε την υπογραφή του Βαρουφάκη

Η εκπομπή φιλοξενεί δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος αναφέρει πως υπήρξαν απειλές, ακόμα και εκβιασμοί. «Ήταν σαφές πως δεν μπορούσαμε να έχουμε καλή συνεργασία, υπήρχαν εξ αρχής εκβιασμοί και απειλές. Υπήρχε πολύ μικρό έδαφος συζήτησης» σημειώνει και επιμένει πως ο Τσίπρας έπρεπε να επιμείνει στο «όχι» του δημοψηφίσματος. 

«Η απειλή ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός ευρώ ήταν μία αβάσιμη απειλή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στην εκπομπή που επιχειρεί μία ανασκόπηση των δραματικών διαπραγματεύσεων και που θα προβληθεί την προσεχή Δευτέρα, πέρα από τον Ντάισελμπλουμ και τον Βαρουφάκη, ο Φιλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ και ο Σλοβάκος Πίτερ Κάζιμιρ.


σχετικα αρθρα