Υπήρχαν πολλοί, εκτός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι πίστευαν ότι στο τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς, αυτό που θα καθόριζε τις δράσεις για το 2016, θα υπήρχαν κυρίως θέματα ανακουφιστικά για τους πολυτραυματίες των Μνημονίων. Για τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις, τους ανέργους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους. Υπήρχε- βλέπετε-και εκείνο το παράλληλο πρόγραμμα, που αποσύρθηκε αλλά (σύμφωνα με δηλώσεις) θα επανέλθει και δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση. Πλανήθηκαν.

Επί της ουσίας, μόνο μία δράση από τις έντεκα δράσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για το πρώτο εξάμηνο του 2016 αφορά τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Αυτή που προβλέπει την ψήφιση ρυθμίσεων για την κάρτα ανασφάλιστων και μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία. 

Έξι δράσεις αφορούν τους εκδότες, τους εργολάβους, τους προμηθευτές του Δημοσίου, τους λαθρέμπορους, όσους φοροδιέφυγαν και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αυτούς που έχουν μείνει στο απυρόβλητο στα χρόνια των Μνημονίων. 

Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των δράσεων, ενημέρωσε τους υπουργούς ότι στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται  ένα «στικάκι», με εκατοντάδες χιλιάδες ύποπτες διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές, που παρέλαβε από τον Φαλτσιανί ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου. 

Ο Πρωθυπουργός και το Μέγαρο Μαξίμου, για το επόμενο χρονικό διάστημα σχεδιάζουν να ασχοληθούν με αυτό που με την ευρεία έννοια συνηθίζουμε ως λαός να αποκαλούμε «διαπλοκή». Καναλάρχες, προμηθευτές του Δημοσίου παντός είδους, φοροφυγάδες με γερές πλάτες και πάει λέγοντας. 

Στελέχη της κυβέρνησης σημείωναν ότι πρόκειται για προνομιακό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, αντίθετα με τα κόμματα που άσκησαν επί μακρόν εξουσία, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Ούτε υπάρχει και κάτι που να του κρατάει τα χέρια του δεμένα.  

Ταυτοχρόνως έλεγαν ότι αποτελούν θέματα που δείχνουν πως η κυβέρνηση μάχεται ώστε να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Να πάψουν κάποιοι να πλουτίζουν, στην πλάτη του λαού, χωρίς να πληρώνουν. Υπό την έννοια αυτή, είναι εύκολο να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά. 

Τρίτον, μπορούν να φέρουν σε δύσκολη θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν ζητηθεί η συναίνεσή της. Διότι άντε και αρνήθηκαν να συναινέσουν για τις τηλεοπτικές άδειες, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον έλεγχο των ΜΜΕ. Αλλά με τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τον έλεγχο των συμβάσεων, είναι κάπως δύσκολο- λένε, να διαφωνήσεις. 

Όσο αφορά στο παράλληλο πρόγραμμα, η υλοποίησή του δείχνει δύσκολη. Παρά το γεγονός ότι έμοιαζε περισσότερο με πρόγραμμα… Αρχιεπισκοπής, υπερδιαφημίστηκε, υπερτονίστηκε, προκάλεσε την αντίδραση των δανειστών και τώρα ότι υπάρξει από αυτό, θα υπάρξει σε… δόσεις.