Ένα άρθρο- αποτίμηση της χρονιάς για την Ελλάδα φιλοξενεί το BBC, με τον αρθρογράφο να αναρωτιέται αν μετά από έγιναν στην χώρα αυτόν τον καιρό θα μπορέσει να ανακάμψει. 

Όπως αναφέρει ο Jonty Bloom

Η Ελλάδα επέζησε αλλά τώρα που είναι το τέλος του χρόνου για να δούμε αν πραγματικά είναι σε πορεία ανάκαμψης.

H οικονομία στην Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, εκτός αν μπει κάτι αλλο στο δρόμο.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι ''Είναι νωρίς, ακόμα να πούμε ότι η Ελλάδα είναι εκτός κινδύνου''.. 

Δεν είναι το πεπρωμένο της να παλεύει κάθε μήνα με τις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν εισαχθεί χρόνια πριν. 

Επίσης, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση, έχει προχωρήσει με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων με το 51% του ΑΔΜΗΕ να παραμένει στο ελληνικό κράτος, ενώ προωθούνται παράλληλα και άλλες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις

''Αλλά όλα αυτά είναι σχεδόν μηδαμινά σε αυτά που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση'', σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Η Αθήνα έχει αυξήσει μόνο κατά μερικά δισ. τα έσοδά της από τις ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ λόγω της πολύς μεγάλης γραφειοκρατίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης.

Επίσης, οι πικρές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με το συνταξιοδοτικό να αποτελεί ταυτόχρονα όρο του προγράμματος, αλλά και πολιτικό δυναμίτη. Περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και απειλεί να κλονίσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

Οι συνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων και όμως αυτά δεν φαίνεται να είναι αρκετά, σχολιάζει ο Jontly Bloom

Ωστόσο, το αν η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του πακέτου από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξαρτάται από μια τεράστια εξοικονόμηση πόρων από το συνταξιοδοτικό σύστημα το 2016.