Αιφνιδίασε χθες τους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας όταν τους ανακοίνωνε ότι μια ακόμη λίστα Φαλτσιανί (πιο σωστά συμπλήρωμα της αρχικής) βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών διωκτικών αρχών. Εύλογος ο αιφνιδιασμός, αφού πέντε όλοι και όλοι (ο πρωθυπουργός και τέσσερις στενότατοι συνεργάτες του) ήξεραν για τη νέα επαφή με τον άνθρωπο που αποφάσισε να αλλάξει «στρατόπεδο» και να φέρει στο φως της δημοσιότητας τις λίστες από την τράπεζα HSBC

Ένας από αυτούς, ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, την ώρα που το κυβερνητικό κλιμάκιο διαπραγματευόταν στις Βρυξέλλες με τις άλλες κυβερνήσεις για τις προσφυγικές /μεταναστευτικές ροές, έπαιρνε το TGV (γρήγορο τρένο) για το Παρίσι. Εκεί θα συναντούσε τον Ερβέ Φαλτσιανί... 

Η κυβέρνηση Τσίπρα όμως, εν αντιθέσει με την πρακτική προηγούμενων κυβερνήσεων (...), δεν κράτησε το στικάκι ξεχασμένο σε κάποιο υπουργικό γραφείο. Αντιθέτως, το παρέδωσε αμέσως στους αρμόδιους εισαγγελείς. (Δύσκολα ξεχνιέται εξάλλου η είδηση του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, μαζί και οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης έπαιρναν τότε πολύωρη κατάθεση από τον Ε. Φαλτσιανί στο Παρίσι). 

Η ίδια πρακτική, σημειωτέον, το αποδεικτικό υλικό να παραδοθεί αυθωρεί και παραχρήμα στους εισαγγελείς, ακολουθήθηκε και στην υπόθεση της άλλης λίστας, που ήλθε από τη Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία.

Είναι γεγονός πάντως, ότι 500.000 συναλλαγές μεταξύ ονομάτων της Λίστας Λαγκάρντ (ή και με τρίτους προφανώς) είναι ένας ανεκτίμητος... θησαυρός, καθώς αναμένεται να συμβάλει ιδιαιτέρως στο να χυθεί άπλετο φως στη σκοτεινή αυτή Λίστα, εκτιμούσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

Η ιστορία, προφανώς, με τις λίστες είναι μόνο στην αρχή. Η κυβέρνηση πάντως, έχοντας παρακολουθήσει και τα συστήματα άλλων χωρών (π.χ. της Γερμανίας) ποντάρει πολλά στην εθελοντική δήλωση χρημάτων που δεν δηλώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι κάτοχοι των οποίων αν προβούν σε μια ειλικρινή δήλωση, θα έχουν τη δυνατότητα να το νομιμοποιήσουν πληρώνοντας κάποιο ποσό. Θα είναι η τελευταία ευκαιρία, διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, απειλώντας συγχρόνως, με κατασταλτικά μέτρα σε διαφορετική περίπτωση.