Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι «τσάρος» της οικονομίας, όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε το πρόσωπο που κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα της πλατείας Συντάγματος. Και δεν είναι η παρουσία του Γιώργου Σταθάκη στη θέση του υπουργού Οικονομίας που τον περιορίζει. Είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης το πρόσωπο κλειδί, που αμφισβητεί την εξουσία του.

Όπως, περίπου, είχε συμβεί και με τον Γιάν(ν)η Βαρουφάκη.

Ενδεικτικό του ρόλου που διαδραματίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είναι πως ο πρώην υπουργός εξέδωσε μία μακροσκελή απάντηση σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, που παρουσίαζε μία έντονη στιχομυθία τους τον περασμένο Φεβρουάριο. «Δεν υπήρξε» υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσέθεσε ότι μέχρι τότε δεν είχαν προκύψει και οι διαφωνίες.

Η ουσία είναι πως ο Γιώργος Χουλιαράκης από μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας έγινε υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και αναπληρωτής του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετεκλογικά. Στο ερώτημα «πως τα κατάφερε» η απάντηση ακούει στο όνομα «Γιάννης», αλλά με δύο «ν».

Για την ακρίβεια ολόκληρο το όνομα του ανθρώπου που στηρίζει τον Γιώργο Χουλιαράκη είναι Γιάννης Δραγασάκης και δεν είναι άλλος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Κάπως έτσι φθάνουμε και στα γεγονότα με το παράλληλο πρόγραμμα. Ο Ευκλείδης βιαζότανε, ως μέλος της ομάδας των «53», να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Μόνο που δεν είχε λογαριάσει την τρόικα που πήρε το νομοσχέδιο στα χέρια και έκανε αμέσως του σχετικούς προϋπολογισμούς. «Οι δανειστές είχαν… βοήθεια» υποστηρίζουν κομματικά στελέχη- κακές γλώσσες, φωτογραφίζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

«Είναι άδικο, ο Γιώργος απλά κάνει τη δουλειά του, δε μπορεί οι υπουργοί να του φορτώνουν μια ζωή του λάθη τους» απαντούν στελέχη που γνωρίζουν καλά τον Γιώργο Χουλιαράκη. «Δεν μπλέκεται με τα εσωκομματικά» προσθέτουν «δεν παίζει με τους συσχετισμούς και τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Με τις «μαρτυρίες» να συγκρούονται είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα. Όχι πριν τον… ανασχηματισμό που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας για τέλος Χειμώνα- αρχές Άνοιξης. Τότε, από τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, θα φανούν πολλά.