Ποταμός κατά Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Τσίπρα και συνολικά του Eurogroup ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος απαντά στον επικεφαλής του Eurogroup.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «De Volkskrant», που έρχεται μετά τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ για την υποβάθμισή του στην ομάδα διαπραγμάτευσης, σχολιάζει ότι ο Γερούν Ντέϊσελμπλουμ «δεν έχει πραγματική δύναμη. Δεν έχει εξουσία. Είναι στρατιώτης, μια μαριονέτα… Δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς να τηλεφωνήσει στον Σόιμπλε».

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να μιλήσω μαζί του γιατί είτε δεν ήταν πρόθυμος είτε δεν ήταν σε θέση να έχει μια πραγματική συζήτηση, πόσο μάλλον να ενδιαφερόταν», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Για τον Σόιμπλε σημειώνει ότι «είναι το μεγάλο αφεντικό του Eurogroup. Αποφασίζει ποιος θα γίνει πρόεδρος, ορίζει την ατζέντα, ελέγχει τα πάντα», προσθέτοντας πως «όλοι οι άλλοι υπουργοί είναι μαριονέτες».

Περιγράφοντας το κλίμα στις συνεδριάσεις του Eurogroup σχολιάζει ότι «αν είσαι ψυχοπαθής και βγάζει τον καλύτερο σου εαυτό στη σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος» ενώ σημειώνει πως «είναι ένα πολύ δυσάρεστο  μέρος, ακόμα και για το Σόϊμπλε, τον Ντάισελμπλουμ και τον Ντράγκι». 

Ο πρώην υπουργός δεν αποδέχεται καμιά ευθύνη για τις εξελίξεις που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο και κατηγορηματικά αναφέρει: «Δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη γι' αυτό. Οι ομιλίες μου ήταν μετριοπαθείς, τα σχέδια μου μετρημένα, οι σύμβουλοι μου δεν ήταν κάποιοι αλλοπαρμένοι αριστεροί. Υπήρχε άλλος λόγος που η άλλη πλευρά έχυνε δηλητήριο και διέδιδε ψεύδη για το πρόσωπό μου, και με παρουσίαζε ως ένα επικίνδυνο ριζοσπαστικό ενώ ήμουν ο πιο δεξιός υπουργός της κυβέρνησης. Αν ήμουν ένας αλλοπαρμένος αριστερός, δεν θα με είχαν φοβηθεί».

Τονίζει ακόμα ότι «δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα πραξικόπημα», που «πέτυχε».

Παραδέχεται τις μαγνητοσκοπήσεις 

Ο πρώην υπουργός παραδέχεται ότι έχει μαγνητοφωνήσει όλες τις συνεδριάσεις του Eurogroup, εκτός της πρώτης, στην αλλά τονίζει ότι δεν έχει διαρρεύσει πληροφορίες. «Μαγνητοφωνούσα τα πάντα για έναν απλό λόγο: Οι συναντήσεις αυτές διαρκούσαν κάποιες φορές τόσο πολύ που, μετά, μετά βίας θυμόμουν τι ακριβώς είχε συζητηθεί και συμβεί».
 

«Κακώς εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα»

«Ήμασταν μαζί μέρα νύχτα εκείνη την εποχή. Κοιμόμουν όπως κοιμούνται οι στρατιώτες στα χαρακώματα σε έναν πραγματικό πόλεμο: λίγες ώρες εδώ και εκεί, με όλες τις αισθήσεις σε συναγερμό», είχα τυφλή εμπιστοσύνη στον Τσίπρα. Κακώς», είπε.

Επίσης σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός παραδόθηκε στα αιτήματα του Eurogroup, χωρίς να τον συμβουλευτεί. «Είπαν στον Τσίπρα: Αν θες συμφωνία, πρέπει να ξεφορτωθείς το Γιάννη… Το Eurogroup αναζητούσε ένα πολιτικό τρόπο για να με εξουδετερώσει: ήταν μια συνωμοσία. Στη Ρίγα, κατάφεραν να στρέψουν εμένα και τον Τσίπρα τον ένα εναντίον του άλλου», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.