Γράφει ο Πάνος Ρασσσιάς

Σε μάχη καραμανλικών υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και μητσοτακικών, σαμαρικών και λοιπών δυνάμεων εξελίσσεται η εσωκομματική αναμέτρηση του β΄  γύρου για την ανάδειξη νέου προέδρου στην κεντροδεξιά παράταξη.

Άλλωστε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρώτη του συνέντευξη, λίγες ώρες μετά τις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής ότι δεν πρόκειται για διένεξη των δύο πλευρών, αποδεικνύει ότι ο ίδιος θέλησε να κλείσει τη σχετική συζήτηση, πριν πάρει διαστάσεις.

Άλλωστε, όπως υπενθύμιζαν κορυφαία γαλάζια στελέχη στο newpost.gr, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πέρασε στο δεύτερο γύρο, μαζί με τους Άδωνη Γεωργιάδη και Απόστολο Τζιτζικώστα που τον στηρίζουν, έχουν ένα κοινό σημείο με αναφορά τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός τους είχε ορίσει στη θέση των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, όντας πρόεδρος της ΝΔ, ενώ οι συνεργάτες του που είχαν διαμοιραστεί μεταξύ των τριών υποψηφίων στον πρώτο γύρο, τώρα στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη.

Εκτός από το στοιχείο αυτό, υπάρχουν και οκτώ δεδομένα που θα κρίνουν την αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου:

  • Το εκλογικό σώμα θα είναι 404.000, το ίδιο με αυτό της 20ης Δεκεμβρίου.​
  • Στο σύνολο αυτών των ψηφοφόρων, ο κ. Μεϊμαράκης έχει προβάδισμα 45.000 ψήφων έναντι του κ. Μητσοτάκη.
  • Ο καραμανλισμός ήταν και παραμένει ισχυρός παράγοντας στην παράταξη, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα στην έδρα του Απόστολου Τζιτζικώστα, όπου σε πολλές περιπτώσεις πρώτος ήρθε ο κ. Μεϊμαράκης, τον οποίο στήριξε ο Κώστας Καραμανλής.
  • Οι ψηφοφόροι των κ. Μειμαρακη και Μητσοτάκη εκτιμάται ότι δεν θα μετακινηθούν.
  • Αρκετοί ψηφοφόροι των κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη δεν θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ πολιτικοί αναλυτές έλεγαν στο newpost.gr, ότι το πολυ τα 2/3 απο αυτούς, μπορούν να "χειραγωγηθούν" με τη γραμμή.
  • Οι κ. Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης μπορεί να στέκονται πλέον δίπλα στον κ. Μητσοτάκη και όλοι μαζί απέναντι στον κ. Μειμαρακη, ωστόσο δεν είναι σίγουρο, οτι θα τους ακολουθήσουν όλοι οι βουλευτές που τους υποστήριξαν.
  • Οπως φαίνεται και από τα αναλυτικά αποτελέσματα, ο κ. Μεϊμαράκης έχει σαφή υπέροχη στην Αττική σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας, όπως στο Περιστέρι, ή του υπολοίπου, οπως στην Ελευσίνα, όπου οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και προσβλέπουν στη ΝΔ ως εναλλακτική λύση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, σε "δύσκολες" περιφέρειες οπως η Ήπειρος και τα Δωδεκάνησα, σε πολλούς δήμους της Θεσσαλονίκης και σε αγροτικές περιοχές. Απο την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά σε πιο εύρωστες οικονομικά περιοχές, όπως στη Γλυφάδα, στη Βουλιαγμενη, στο Χαλάνδρι, στα Βριλήσσια, στην Κηφισιά και στην Εκάλη. Μοιρασμένη μεταξύ των δυο υποψηφίων είναι η Κρήτη.
  • Η υψηλή συμμετοχή επιβεβαιώνει τα όσα έλεγαν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, όπως ο Κώστας Καραμανλής, ότι η κεντροδεξιά είναι παρούσα, ισχυρή και δεν μπορεί να διασπαστεί καθώς το κόμμα δεν είναι μόνο οι βουλευτές και τα στελέχη, αλλά κυρίως η βάση και τα μέλη της ΝΔ.