Την πρόθεσή του να εξετάσει περαιτέρω την ανάμιξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην επιβολή των capital controls αν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του στο ''Πρώτο θέμα''. 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του: 

Έγκαιρα και χωρίς να γνωρίζω το ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον τόσο με άρθρο μου στην εφημερίδα “Καθημερινή” όσο και με ερώτησή μου προς τον υπουργό Οικονομικών είχα μιλήσει για την ανάγκη σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ανέδειξα μάλιστα τότε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, με άρθρο του τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon και με τίτλο “Να Αφελληνιστούν”, είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε ότι “όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές.

Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα!” Γιατί έπρεπε να γίνει αυτό; Διότι, κατά τον κ. Βαρουφάκη “η μόνη βιώσιμη λύση είναι οι τράπεζες να αφελληνιστούν ... αφήνοντας εκτός νυμφώνος τη διαπλοκή Ελλήνων πολιτικών και Ελλήνων τραπεζιτών”.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Με εμένα Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αυτά δεν θα ξεχαστούν. Εγγυώμαι ότι θα διερευνηθούν από μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσον η προφητεία του κ. Βαρουφάκη εκπληρώθηκε στο ακέραιο από μνημειώδη αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου. Και βέβαια να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.