Η μικρή χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα είναι ίσως από τις λίγες ευκαιρίες που θα έχουν για να ξεκουραστούν οι υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου αναμένεται να αρχίσει ένας μαραθώνιος εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και που θα διαρκέσει για όλο το 2016.

Το πακέτο μέτρων της πρώτης αξιολόγησης – με την επιτυχή ολοκλήρωση του οποίο θα ξεκλειδώσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους- είναι μονάχα η αρχή της μακράς πορείας θα πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά το επόμενο έτος.

Ως γνωστόν, το τρίτο μνημόνιο, κατά παραδοχή και της τρόικας, δια του εκπορσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, είναι ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές, βαρύ για όλες τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα», ακόμα και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι «κούρασαν οι συνεχείς αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως στα φορολογικά» και ίσως θα ήταν καλύτερα να πέσουν οι τόνοι και να συνεχίσουμε βήμα-βήμα.

Πέραν των προγραμματισμένων μέτρων, προβληματισμός επικρατεί για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση αποκλίσεων, η λύση είναι αυτόματες περικοπές δαπανών τις οποίες αναμένεται να προσδιορίσει το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής και η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου.

Η ατζέντα του 2016

Με το νέο έτος, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, εκεί που δεσπόζει το καίριο θέμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Και αυτό έχει πολλές πτυχές:

  • Την ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης ή, για την ακρίβεια, την απορρόφησή τους από το ΙΚΑ.
  • Τον περιορισμό των 300.000 δικαιούχων ΕΚΑΣ και τον καθορισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δηλαδή της σύνταξης των 380 ευρώ.
  • Την ολοκλήρωση του (ηλεκτρονικού) Μητρώου Ασφαλισμένων ώστε να είναι εφικτό να γίνονται ρεαλιστικές αναλογιστικές μελέτες αλλά και να απονέμονται οι συντάξεις εντός μηνός.
  • Την καταβολή οριστικών συντάξεων στους περίπου 350.000 ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους για σύνταξη και περιμένουν από έξι μήνες ως και δύο χρόνια.

Για να ισορροπήσει αλλά και να περάσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση από το Κοινοβούλιο η κυβέρνηση θα προτείνει οι περικοπές να εξαντληθούν στις επικουρικές συντάξεις και στις άλλες παροχές των Ταμείων, να προχωρήσει ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, αλλά σε όσες συντάξεις επέρχονται μειώσεις να μη γίνουν, αλλά το επιπλέον ποσό να παραμείνει ως προσωπική διαφορά, όπως έγινε μετά τις περικοπές του 2012 με το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Είναι προφανές ότι στις μεγάλες διαφορές μπορεί να μπει «οροφή» και από εκεί και πάνω να κοπούν.

Παιδεία – Δικαιοσύνη

Τον Μάρτιο αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και στη Δικαιοσύνη. Τότε επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί σχέδιο δράσης – εγκεκριμένο και χρηματοδοτημένο από τα ευρωπαϊκά ταμεία – για την απασχόληση 150.000 ανέργων.

Επίσης ως τον Μάρτιο θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών, ένα λεπτό ζήτημα που αφορά την οικονομική διαχείριση και τη χρηματοδότησή τους.

Τον ίδιο μήνα θα αρχίσει και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών από το ΤΧΣ.

Ειδικά μισθολόγια – φορολογικά - εργασιακά

Τα δύσκολα ζητήματα, με πρώτο την επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων καθηγητών, γιατρών, δικαστικών και στρατιωτικών (εκκρεμεί από το 2013), οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας θα ανοίξουν μετά τον Ιούνιο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι αλλαγές στη φορολογία ακίνητης περιουσίας και στον ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσουν το 2017 θα πρέπει να νομοθετηθούν ως τον Σεπτέμβριο.

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την ενσωμάτωση των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια και την αύξηση των συντελεστών του φόρου εισοδήματος στους αγρότες θα έρθουν πακέτο στη Βουλή αν κριθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να περάσει το σύνολο των μέτρων.

Διαφορετικά, όπως προβλέπεται στην ατζέντα, τα τελευταία μέτρα για τους αγρότες, μπορούν να αποφασιστούν ως τον Δεκέμβριο του 2016.