Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν πρόκειται να επηρεάσει τη μάχη για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί μεν οι δύο διεκδικητές να πάρουν μερικές ανάσες λόγω των εορταστικών ημερών, ωστόσο κλίμα αγάπης και καταλαγής δεν αναμένεται.

Η σύγκρουση αναμένεται σκληρή όπως κατέδειξε και η συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο Σκάι, όπου και απάντησε με έντονο τρόπο σε όσα, εμμέσως πλην σαφώς, του καταλογίζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης περί συντήρησης, βαρονιών και παλαιού στο κόμμα.

Οι επόμενες ημέρες μέχρι τις 10 Ιανουαρίου δεν θα θυμίζουν σε τίποτε το ύφος της εκλογής πριν τον πρώτο γύρο καθώς πλέον πρόκειται για μία ευθεία σύγκρουση δύο προσώπων, πίσω από τα οποία στοιχίζονται οι επιδιώξεις βουλευτών, κεντρικών κομματικών παραγόντων και, φυσικά, συστημάτων που έχουν συγκροτηθεί στο κόμμα.

Η πλευρά Μεϊμαράκη επενδύει σε τρείς πτυχές προκειμένου να ακυρώσει το ισχυρό σύνθημα Μητσοτάκη περί ανανέωσης:

πρώτον σε κάποιες από τις οικονομικές απόψεις του κ. Μητσοτάκη, οι οποίες και θα χαρακτηριστούν – όπως έσπευσαν να πράξουν οι Ευρ. Στυλιανίδης και Νικ. Κακλαμάνης - ως νεοφιλελεύθερες και θατσερικές. Μοιάζει παράδοξο, χρόνια μετά το 1994 όταν ο Μιλτιάδης Έβερτ είχε αποκηρύξει το νεοφιλελευθερισμό στο Συνέδριο του κόμματος η συζήτηση να επιστρέφει εκεί, ωστόσο η άποψη αυτή μοιάζει να έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση της γαλάζιας βάσης.
δεύτερον, στην καταγωγή του κ.Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια πιθανώς αναβίωσης της μάχης “καραμανλικών” - “μητσοτακικών”, κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είναι όλη η οικογένεια στρατευμένη απέναντι στον Ευ. Μεϊμαράκη
τρίτον, στην ανάδειξη της συνεργασίας – συμπόρευσης του κ. Μητσοτάκη με στελέχη της “δεξιάς” πτέρυγας (Γεωργιάδης, Βορίδης) προκειμένου να θολώσει το κεντρώο προφίλ που επιχειρεί να εκπέμψει ο υποψήφιος.

Τελική επιδίωξη των σκληρών επιθέσεων προς τον κ. Μεϊμαράκη δεν είναι παρά να περιοριστεί η απήχησή του και να καταδειχθεί ως συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας και όχι ως ο Πρόεδρος που μπορεί να εκφράσει το όλον της παράταξης.

Ο ίδιος, αν και δεν αποφεύγει τις αιχμηρές αναφορές, προτιμά χαμηλότερους τόνους αλλά, επίσης, δεν αφήνει τίποτε αναπάντητο. «Δεν έκρυψα τις πολιτικές μου θέσεις, αλλά θέλω να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαι συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Οι συμπολίτες μου στη Β' Αθηνών με ψηφίζουν και με έχουν εκλέξει πολλές φορές πρώτο βουλευτή. Την τελευταία φορά πήρα σχεδόν 100 χιλιάδες σταυρούς. Προφανώς, δεν μπορώ να λογίζομαι και να δέχομαι χαρακτηρισμούς, ότι είμαι συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας. Εκφράζω την όλη Νέα Δημοκρατία, έχοντας όμως ξεκάθαρη άποψη για το πώς πρέπει η Νέα Δημοκρατία να εκσυγχρονιστεί και πώς πρέπει να κινηθεί πολιτικά», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Και η μάχη μόλις ξεκίνησε.